Alkoholt és drogot is fogyasztott Szolomon Teka, a vizsgálat szerint

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A 12-es csatorna csütörtöki jelentése szerint a múlt hónapban egy szolgálaton kívüli rendőr által lelőtt és megölt Szolomon Tekán végzett boncolás alkoholt és marihuánát mutatott ki a 19 éves etióp-izraeli férfi szervezetében. Szolomon apja elítélte a riportot, mondván csak be akarják mocskolni fia nevét.

Worka és Wbjig Teka fiúk, Szolomon Teka képét tartva 2019. július 3. Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP

A rendőr állítása szerint június 30-án este feleségével és gyermekeivel sétált, amikor verekedésre lett figyelmes. Miközben próbálta feloszlatni a harcot, a 3 fiatal, akik ittasnak tűntek, elkezdték kövekkel dobálni. Veszélyben érezve a saját és családja életét, a tiszt leadott egy figyelmeztető lövést a földre célozva, de a lövedék gellert kapott és eltalálta Tekát.

A haláleset országszerte tüntetéseket robbantott ki: az etióp zsidók tiltakoztak a vélelmezett rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen.

A riport szerint a boncolás eredménye megerősíti a rendőr állítását, azaz Teka alkoholt fogyasztott a lövöldözés előtt és a golyó gellert kapott a földön, mielőtt a testébe fúródott. Az is kiderült, hogy Teka valamivel a végzetes incidens előtt marihuanát szívott.

Dr. Chen Kugel, az Országos Törvényszéki Központ vezetője szerdán azt nyilatkozta 12-es csatornának, hogy a boncolás alátámasztja – „99,9 százalékos bizonyossággal” -, hogy a golyó megpattant a földön, mielőtt eltalálta Tekát, a seb alakja és a golyó maradványai szerint. Továbbá a lövést nem közelről adták le.

A Ynet híroldal szerint Avichai Mandelblit főügyész csütörtökön tájékoztatta Kugelt, hogy vizsgálja annak lehetőségét, hogy a törvényszéki központ vezetője törvényt sértett a boncolási eredmények nyilvánosságra hozatalával. A Kék-Fehér képviselője, Pnina Tamani-Shata korábban levélben fordult a főügyészhez azzal érvelve, hogy a boncolási eredmények nyilvánosságra hozatala az igazságszolgáltatás akadályoztatásának minősülhet.

A Bar-Ilan Egyetemen tartott sajtótájékoztatón beszélve, Worka Teka azt mondta, „a hamis jelentése beszennyezik Szolomon nevét” és bírálta a hatóságokat a lövöldézés utáni intézkedéseik miatt.

„Hogy tudja valaki beszennyezni egy már föld alatt lévő ember nevét, aki képtelen megvédeni magát és tisztázni a nevét? Másodszor is megölik a fiamat.”

Teka apja vizsgálat indítására szólított a szivárogtatásért felelős tisztviselő ellen, bár megjegyezte, a család nem bízik a bűnöldöző szervekben.

Az Igazságügyi Minisztérium Rendőrségi Belső Ellenőrzési Osztály, mely a nyomozásért felel, csütörtökön közölte, hogy nem osztja meg a vizsgálat erdményeit a családdal, amíg nem születik döntés a vádiratról.

A részleg azzal érvelt, hogy az ügy részleteinek megosztása ezen a ponton megzavarhatja a vizsgálatot, és a döntést, hogy sor kerül-e vádemelésekre.

A Tekát megölő rendőrtiszt hétfőn szabadult a házi őrizetből.

A bírósági döntés értelmében a rendőrtiszt 3 hónapig nem hagyhatja el az országot, a végzés időtartamáig az útlevele a hatóságoknál marad. 45 napig nem mehet be a Zevulun rendőrőrsre, és nem látogathat el a bűntény helyszínére sem. A 13-as csatorna riportja szerint az Igazságügyi Minisztérium Rendőrségi Belső Ellenőrzési Osztályának képviselője azt mondta a Haifai Törvényszéki Bíróságon, hogy még nem született döntés arról, hogy a tisztviselő visszatérhet-e a munkába.

Teljes cikk

[popup][/popup]