Aláírták az izraeli koalíciós megállapodást

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Pénteken délután a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) és a Jes Atíd (Van Jövő) párt aláírta a koalíciós megállapodást a Likud-Jiszráél Béténu pártszövetséggel, jelentették az izraeli rádiók. Előtte Jair Lapid és Naftali Bennet visszavonta igényét a miniszterelnök-helyettesi posztra, és ezzel elhárult az utolsó akadály Izrael harmincharmadik kormánykoalíciójának megszületése útjából.

A koalíciós megállapodás az utolsó pillanatban született meg, szombat este ugyanis lejár a Benjámin Netanjahu kijelölt miniszterelnöknek a kormány megalakítására szabott határidő.

izrv

Jair Lapid (Jes Atid) és Naftali Bennett (Bait Jehudi) a kormány eskütételénél.

A hat hete húzódó tárgyalások után a 120 tagú kneszetben együtt 68 képviselővel rendelkező négy párt – a Likud-Jiszráél Béténu pártszövetség (31 mandátum), a centrista Tnua Mozgalom (6), a centrista Jes Atíd (19) és a Bájt Hajehudi (12) – alakít kormányt. Az ellenzéket a centrista Kadima (2), a szociáldemokrata Munkapárt (15), a balliberális Merec párt (6), valamint az arab pártok (11) és az ultraortodox vallásos pártok (18) alkotják.

 A kormány programja szerint a férfiak általános hadkötelezettsége az eddigi háromról két évre csökken, a harmadik évet is vállaló fiatalok viszont szolgálatuk meghosszabbításáért minimálbért és felsőoktatási tanulmányaikhoz ösztöndíjat kapnak. Tervezik olyan törvény elfogadását is, amely tizennyolcban maximálná Izrael jövendő kormányaiban a miniszterek számát.

Minden érintett párt vezetője győzelemként értékelte pártja koalíciós tárgyalásokon elért eredményeit. Netanjahu csütörtökön a Likud-Béténu frakcióülésén a legfontosabb tárcák megtartását hangsúlyozta. A hadügy élén Móse Jaalon, a külügy élén pedig egyelőre maga Netanjahu áll, amíg nem rendeződik megnyugtatóan Avigdor Liberman (korábbi külügyminiszter) korrupciós pere. A Likud kapta a belügyi és további négy tárcát.

A Jiszráél Béténu megkapja a külügy mellé a bevándorlási és a mezőgazdasági minisztériumot. Jair Lapid lesz az új pénzügyminiszter, pártjáé (Jes Atíd) az oktatási és további három minisztérium. Naftali Bennet ipari és kereskedelmi miniszter lesz, pártja, a Bájt Hajehudi kapta a vallás- és a lakásügyi tárcát.

A centrista Tnua (Mozgalom) párttal már februárban megszületett az egyezség. Cipi Livni pártelnök lesz az igazságügyi miniszter, és ő felel a palesztinokkal folytatott tárgyalásokért, valamint megkapták még a természetvédelmi tárcát. Az új jobbközép kormány várhatóan hétfőn teszi le az esküt a parlamentben.

[popup][/popup]