Akiből csak a neve maradt meg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Négy, Amszterdamból elhurcolt, majd meggyilkolt gyermek fém azonosító medálját találták meg a sobibori haláltáborban végzett ásatások során.

A munkálatokat – írja a zsido.com – az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa, Jorám Cháimi, a lengyel Wojtek Mazurek és a holland Ivar Schute felügyelte. Cháimi még 2007-ben látogatott el Sobiborba, hogy az ott meggyilkolt nagybátyjának sorsáról tudjon meg többet. Akkor még nem tudta, hogy ez az utazás egy évtizedes feltáró kutatás kiindulópontját jelenti.

Az általa megkezdett ásatások során sok ezer egykori deportált személyes tárgyai kerültek napvilágra. Ezek közé tartozik a most feltárt négy medál is..

A fémből készült azonosítókon a gyermekek neve, születési dátuma és lakóhelye szerepel. „Ezen adatok alapján újabb információkhoz jutottunk, miután felvettük a kapcsolatot az illetékes levéltárakkal. Nagyon nehéz volt megnézni a mosolygó gyerekeket ábrázoló fotókat és belegondolni, hogy milyen szörnyű véget ért az életük.” – mondta Cháimi. A kutatók elsősorban a Westerbork Tábor Emlékközpont segítségét vették igénybe. A holokauszt alatt Westerborkban létrehozott átmeneti táborban gyűjtötték össze a holland zsidókat, mielőtt keletre deportálták volna őket. Napjainkban egy emlékhely és egy kutatóközpont működik a helyszínen.

Az egyik gyermek, Lea Judith La Penha mindössze hat éves volt, amikor megölték. Azonosítóját a tábor vágányai mellett találták meg. Deddie Zak csak kevéssel volt idősebb, mint ő. A kisfiút egy olyan szerelvénnyel hurcolták Sobiborba, melyre összesen 1300, négy és nyolc év közötti gyermeket zsúfoltak fel. Többségüket elszakították családjuktól.

Teljes cikk

[popup][/popup]