AIPAC konferencia – se Bernie, se Bibi

Írta: MTI/Járai Judit - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjámin Netanjahu nem vesz részt az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) most kezdődő, idei washingtoni konferenciáján, “csak” videoüzenetet küld. Elemzők szerint az izraeli miniszterelnök ezzel is jelezni kívánja elégedetlenségét a jelenlegi amerikai kormányzat közel-keleti politikájával.

Előkészületek a pódiumon

Az egyik legbefolyásosabb Izrael-barát amerikai lobbiszervezet éves konferenciája Joe Biden amerikai alelnök megnyitójával vette kezdetét az amerikai fővárosban vasárnap. A háromnapos rendezvényre több mint tízezer vendéget várnak – köztük diákokat is -, és hétfőn a legbefolyásosabb amerikai politikusok, köztük az elnökjelöltségre pályázók beszédeit hallgatják meg a résztvevők.

Az AIPAC-konferencia minden esztendőben fontos eseménye az amerikai politikai életnek, amerikai és izraeli politikusok, egyetemi professzorok, kutatóintézetek és agytrösztök jeles szakemberei, közéleti személyiségek vesznek részt rajta, s többnyire megtiszteli jelenlétével a mindenkori izraeli kormányfő is.

Az idei konferencia résztvevői között olyan tekintélyes és ismert politikusok és személyiségek vannak, mint Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor, Ileana Ros-Lehtinen, floridai republikánus képviselő, Michael Hayden, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója, Ralph Reed az amerikai keresztény jobboldal egyik vezető személyisége, Katrina Lantos Swett, a Lantos Alapítvány elnöke, vagy Izraelből Dan Meridor, számos minisztérium volt vezetője, aki jelenleg az izraeli Külügyi Tanács elnöke, Benny Morris történész, Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere, vagy Jichák Herzog, az izraeli ellenzék vezető politikusa. Hétfőn beszédet mond mások mellett Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsa – vetélytársa, Bernie Sanders lemondta a részvételét -, valamint a republikánusok mindhárom elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump, Ted Cruz és John Kasich is.

A zsidóság híreire szakosodott JTA hírügynökség információi szerint a konferencián nem kezdeményeznek akciót Irán ügyében, viszont az AIPAC aktivistái el szeretnék érni, hogy az amerikai képviselők írják alá azt a két amerikai alsóházi tag által kezdeményezett levelet, amelyben arra szólítják fel Barack Obama elnököt, hogy akadályozza meg a palesztinok államiságának bármely ország általi elismerését, ha azt az adott ország a béketárgyalások keretein kívül tenné. Várhatóan egy másik levél is születik majd: ezt két szenátor, a dél-karolinai republikánus Lindsey Graham és a delaware-i demokrata Chris Coons fogalmazta meg, s azt szorgalmazza, hogy a Fehér Ház jelentősen növelje meg az Izraelnek nyújtandó, biztonsági célokat szolgáló támogatás – jelenleg évi 3,1 milliárd dolláros – összegét.

[popup][/popup]