Ahol a rendőrség őrizetbe veszi és kihallgatja a miniszterelnök bizalmasát

Írta: Shiri Zsuzs/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Csalással vádolják Ari Harrow-t, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bizalmas munkatársát, hivatalának volt vezetőjét, és kihallgatásán a kormányfővel kapcsolatos vádakról faggatták – jelentette a helyi közszolgálati rádió péntek reggel.

ari-harrow

A külföldről hazatérő Harrow-t csütörtök reggel a rendőrség fehér galléros bűnözők elleni egységének nyomozói feltartóztatták a repülőtéren, majd több mint tizennégy órán át tartó kihallgatásra vitték. Eleinte mint tanút faggatták, később eskü alatt valló vádlottként folytatták kikérdezését.

A késő esti órákban hazaengedték, de öt napig házi őrizetben kell maradnia, és nem léphet kapcsolatba a nyomozás alatt lévő ügyekben érintett személyekkel. Az amerikai származású Ari Harrow a kormányzó jobboldali Likud párt amerikai barátait tömörítő szervezet vezetőjeként elsősorban adományok gyűjtésével foglalkozott Netanjahu számára.

Harrow ellen azért indult nyomozás múlt év decemberében, mert a rendőrség fiktív szerződés kötésére gyanakszik vele kapcsolatban, ugyanis egy évvel ezelőtt közhivatalával való összeférhetetlenség miatt hárommillió dollárért eladta 3H Global nevű, üzletfejlesztéssel foglalkozó tanácsadó cégét, de nem kapta meg érte a szerződésben szereplő ellenértéket.

A tévéhíradó szakértői úgy tudják, hogy a közelmúltban valaki tanúvallomást tett a rendőrségen a miniszterelnök ellen, ez okozta a jelenlegi nyomozás elindítását, s Ari Harrow kihallgatásakor a vallomásban szereplő állításokat ellenőrizték.

A bűnüldözők bejelentették, hogy a következő napokban a miniszterelnöki hivatal két másik alkalmazottjának kikérdezésével folytatják a nyomozást, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy miféle esetleges szabálytalanságok vagy törvénytelenségek ügyében kutakodnak.

A médiában több hete megjelent hírek nyomán Aviháj Mendelblit legfőbb ügyész néhány napja bejelentette, hogy vizsgálat folyik Benjámin Netanjahu ellen egy jelentős, el nem évült ügyben.

 

[popup][/popup]