Abu Dhabi: Jair Lapid felavatta Izrael nagykövetségét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter az új izraeli nagykövetség felavatásán Abu-Dhabiban felszólalva az eseményt „történelmi pillanatnak” nevezte, és köszönetet mondott Benjamin Netanjahu volt miniszterelnöknek az erőfeszítéseiért, melyek lehetővé tették ezt a pillanatot.


,,Azért vagyunk itt, mert a békét választottuk a háború helyett” – tudósított Lapid szavairól az ujkelet.live.

,,Izrael békét akar minden szomszédjával. Izrael nem megy sehova, a Közel-Kelet az otthonunk… A béke nem kompromisszum. A béke minden jó győzelme.”

Lapid köszönetet mondott Benjamin Netanjahu volt miniszterelnöknek és Donald Trump volt amerikai elnöknek elképzeléseikért és a megállapodások aláírására irányuló erőfeszítéseikért.

Netanjahu „az Ábrahám-egyezmény tervezője, aki fáradhatatlanul dolgozott ezek megvalósításáért. Ez a pillanat éppúgy az övé, mint a miénk”.

Lapid szintén köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek és Naftali Bennett izraeli miniszterelnöknek a folyamat támogatásáért.

A nagykövetség bejáratánál a chabados Lévi Duchman rabbi helyezte el a mezuzát és mondott rá áldást.

Lapid Izrael Egyesült Arab Emírségekbeli küldöttével, Eitan Na’eh-vel, valamint az Egyesült Arab Emírségek kulturális és ismeretfejlesztési miniszterével, Noura Al Kaabival érkezett az ünnepségre.

,,Rendkívül lelkesek vagyunk abból fakadó reményünkből, hogy ez lesz az első a sok magas szintű látogatás közül”- mondta Al Kaabi az avatón, kiemelve a mesterséges intelligencia, az intelligens városok, a COVID-19, a kereskedelem és az idegenforgalom területén folytatott együttműködéseket.

,,Elengedhetetlen, hogy felkészítsük magunkat és gyermekeinket egy új világra” – mondta az Egyesült Arab Emírségek alapítóját idézve.

Beszédét a héber Toda raba, azaz ,,köszönöm”-mel zárta.

Lapid kedd délelőtt landolt Abu Dzabiban, mint az első izraeli miniszter, aki hivatalos látogatást tesz az Emírségekben az Ábrahám-egyezmény aláírása óta.

A kétnapos látogatáson (június 29-30) a külügyminiszter az izraeli nagykövetség mellett egy főkonzulátust is felavat Dubaiban.

Teljes cikk

[popup][/popup]