Abbasz Putyinnál próbálkozik – az amerikai külügyminiszter reménykedik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Közel-keleti rendezési konferencia moszkvai megrendezésére kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt Mahmúd Abbász palesztin vezető – közölte Abdel Hafiz Nofal, az orosz fővárosban akkreditált palesztin nagykövet szerdán a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

A misszióvezető szerint Abbász néhány hete levelet intézett Putyinhoz, s ebben egy olyan konferencia összehívását kérte a Palesztina és Izrael közötti békefolyamat ügyében, amely egy új mechanizmust hozhatna létre az izraeli-palesztin tárgyalások számára, abban a reményben, hogy sikerülhet két állam létén alapuló megoldással véget vetni a konfrontációnak. A nagykövet azt mondta, válaszában az orosz elnök megerősítette, hogy támogatja a palesztinokat és a közel-keleti konfliktus kétállami rendezésének elvét

Nofal szerint Oroszország, az EU, az ENSZ és az Egyesült Államok között egyeztetés folyik a közel-keleti közvetítő “kvartett” találkozójának összehívásáról. Ennek időpontjáról és szintjéről még nem született megállapodás.

A kvartett tagjai legutóbb egy március 26-án megtartott videokonferencia keretében egyeztettek egymással. Oroszországot Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettes képviselte.

“Nagyon szeretnénk folytatni a tárgyalásokat Izraellel a kétállami elv alapján” – hangoztatta a nagykövet, Abbász elnöknek azt a keddi bejelentését kommentálva, amely szerint Palesztina érvénytelennek tekinti az összes Izraellel és az Egyesült Államokkal megkötött megállapodást.

Nofal szerint a nemzetközi közösségnek, amely nem ért egyet sem az amerikaiak által meghirdetett “évszázad alkujával”, sem a palesztin területek Izrael általi annektálásával, erőfeszítéseket kell tennie a nemzetközi konferencia összehívásáért a közel-keleti rendezés új mechanizmusának megteremtéséért.

Benjámin Netajnahu miniszterelnök vasárnap a knesszetben, a március 2-i választások eredményeképpen felállított koalíciós kormányát bemutatva, egyebek között arról beszélt, hogy eljött az ideje a ciszjordániai palesztin területek egy része Izrael általi annektálásának. A TASZSZ azt írta, hogy a kabinetet alkotó pártok megállapodása értelmében ez már június 1-jén megtörténhet.

Mahmúd Abbász már februárban bejelentette az Izraellel kötött megállapodások visszavonását, amikor Donald Trump amerikai bemutatta közel-keleti béketervét, amely tartalmazta annak lehetőségét, hogy Izrael területeket annektáljon Ciszjordániában. Mostanáig azonban a nyilatkozat ellenére ténylegesen még nem számolták fel az Izraellel korábban megkötött egyezményeket.

*

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán kijelentette: reméli, hogy a palesztinok folytatják majd tárgyalásaikat Izraellel.

Az amerikai külügyminiszter ezt azt követően mondta, hogy Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke kedden közölte,  érvénytelennek tekinti az Izraellel és az Egyesült Államokkal megkötött valamennyi korábbi megállapodást.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: sajnálja a palesztin hatóság döntését.

Pompeo mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a biztonsági kérdéseket érintő szerződéseket a palesztin hatóság továbbra is tiszteletben tartja, és ezzel hozzájárul majd mind az izraeli, mind a palesztin emberek biztonságának fenntartásához.

Az amerikai külügyminiszter a múlt héten tárgyalt Jeruzsálemben, ahol a többi között kifejtette, hogy az amerikai álláspont szerint a palesztinok nyertesen kerülnek majd ki a Donald Trump amerikai elnök nevével fémjelzett béketervről folytatott tárgyalásokból. Pompeo szerint ezt a független – bár demilitarizált – önálló palesztin állam léte és a nemzetközi beruházók megjelenése is garantálná majd.

A Trump-tervet az amerikai kormányzat az idén januárban terjesztette elő. Ez a többi között lehetővé teszi azoknak az 1967-ben elfoglalt ciszjordániai palesztin vidékeknek a bekebelezését, ahol zsidó telepeket hoztak létre. A palesztinok ezt úgy értékelték, hogy sem Izrael, sem az Egyesült Államok nem tartja tiszteletben az 1993-as oslói egyezményben rögzített elveket, és Abbász elnök erre hivatkozva jelentette be kedden este, hogy érvénytelennek tekinti az összes eddigi megállapodást mind Izraellel, mind az Egyesült Államokkal. A palesztin vezető egyébként már februárban jelezte az Izraellel kötött megállapodások felmondását.

Szerdai sajtókonferenciáján Mike Pompeo azt hangoztatta: a palesztinok továbbra is egyszerűen visszautasítják, hogy a Trump elnök békevíziója alapján kidolgozott tervről tárgyaljanak. (MTI)

 

[popup][/popup]