Abbasz kártérítést követel a száz évvel ezelőtti Balfour-nyilatkozatért

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmud Abbász beszéde az ENSZ-ben

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász szerdán azt mondta az ENSZ-ben, hogy Izrael nem tekinthető béke partnernek, és a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi “gyarmati megszállás” okozza a felbujtást és az erőszakot a régióban.

A közgyűléshez beszélve Abbász elmondta, hogy a nemzetközi közösség feladata az izraeli intézkedések megszüntetése, amelyek “vallási feszültséget szítanak, és erőszakos vallási konfliktushoz vezethetnek”.

“A mi kötelességünk, és az Önök kötelessége, hogy megszűnjön az apartheid Palesztinában,” – mondta Abbász majdnem 45 perces beszédében. – “A 21. században elfogadhat a világ egy apartheid rezsimet?”

“A nemzetközi közösség elfogadta a tényt, hogy Izrael egy törvény felett álló ország?” – kérdezte. “A megszállás folytatása szégyen a nemzetközi közösség számára.”

“Nincs helye a Palesztin államnak, és ez elfogadhatatlan,” – mondta.

“A kétállami megoldás veszélyben van”, mondta figyelmeztetve. “Mint palesztinok nem ülhetünk ölbe tett kézzel egy ilyen fenyegetéssel szemben.”

“A mi választásunk az 1967-es határokon alapuló kétállami-megoldás,” – mondta Abbász -, és minden lehetőséget megadunk Donald Trump elnöknek és a Kvartettnek és a nemzetközi közösség egészének, hogy erőfeszítéseket tegyenek a történelmi megállapodás eléréséhez, amely a kétállami-megoldást valóra váltja, és lehetővé teszi egy palesztin állam létrejöttét – fővárosa Kelet-Jeruzsálem -, hogy békében és biztonságban éljen Izrael mellett.”

A Kvartett az Egyesült Államok, Oroszország, az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Európai Unió csoportjaira utal, amelyek a közel-keleti békefolyamatot irányítják.

Abbász elmondta, hogy a tárgyalások újraindításának hiányában ő továbbra is a békefolyamat keretein kívül kívánja elismertetni a palesztin államot – ezt a lépést Izrael folyamatosan elítéli, mert szabotálja a béke esélyeit.

Mint palesztin elnök először, mióta 1993-ban az oszlói békefolyamat elindult, Abbász azt is javasolta, hogy a palesztinok – a két állam reményeinek összeomlásával szemben – kapjanak teljes jogot az egyállami megoldás szerint.

Abbász azzal vádolta Izraelt, hogy Ciszjordániát “egyállami szellemben” irányítja, és ha a kétállami megoldás kudarcba fullad, “sem nektek, sem nekünk nem lesz más választásunk, mint folytatni a harcot, hogy teljes, egyenlő jogokat biztosíthassunk a történelmi palesztina minden lakójának. Ez nem fenyegetés, hanem figyelmeztetés az előttünk álló valóságra, mivel a jelenlegi izraeli politika súlyosan aláássa a kétállami-megoldást. ”

Abbász azt mondta, hogy Izrael kivonulása Ciszjordániából és Kelet-Jeruzsálemből, kontrasztként, fenyegetést jelentene a palesztin terrorszervezetekre, amelyek az erőszak alkalmazását követelik ellenállási stratégia részeként.

Abbász továbbra is arra késztette a brit kormányt, hogy korrigálja a “történelmi igazságtalanságot”, amelyet a palesztin népre rótt ki az 1917-es Balfour Nyilatkozat kiadásával, a dokumentummal, amely kinyilvánította London támogatását egy zsidó anyaország létrehozására Palesztinában.

A palesztin elnök bírálta az Egyesült Királyságot a nyilatkozat 100. évfordulóján, és kártalanítást kért.

Abbász azt is elmondta a Közgyűlésnek, hogy Izrael elutasította a ’67-es határokon nyugvó Palesztin államot és megkérdőjelezte Izrael elkötelezettségét az 1993-ban aláírt oslói békemegállapodás iránt.

“Elismerjük Izrael államát az 1967-es határok szerint, de Izrael elutasítása a határok elismerésére megkérdőjelezi az Oslóban aláírt megállapodást a kölcsönös elismerésről” – mondta.

Ezt követően Izrael ENSZ nagykövete elutasította Abbász észrevételeit, mondván, hogy “hazugságokat terjeszt”, amelyek csak “gyűlöletetre ösztönöznek”.

“A mai hazugságok és kifogások ismételten bebizonyították, hogy a palesztin vezetés sorozatosan kitér a béke lehetősége elől,” – nyilatkozta Danny Danon nagykövet.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]