Abbász Izraelt hibáztatva elhalasztotta a palesztin választásokat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin választásokra csak akkor kerülhet sor, amikor Izrael jóváhagyja a szavazást Kelet-Jeruzsálemben – jelentette ki a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász csütörtökön.

Forrás: Flickr

A palesztin vezetők – írja az ujkelet.live – csütörtökön döntöttek arról, hogy megtartják-e a május 22-re tervezett, 15 év után első parlamenti választásokat vagy elhalasztják, mely további frusztrációt válthat ki a megosztott társadalmukban.

,,Ugyanolyan választásokat akarunk Jeruzsálemben mint Rámalláhban. Teljes választási propagandával a Szentvárosban. Világossá tettük, hogy Jeruzsálem nélkül nem megyünk szavazni” – mondta Abbász a Palesztinai Felszabadítási Szervezet ülésén, amely eldöntötte, hogy elhalasztják a szavazást, hozzátéve, hogy Kelet-Jeruzsálem Palesztina örök fővárosa.

Abbász szerint csütörtökön korábban azt az üzenetet kapta, hogy Izrael nem tudja megmondani, hogy lehetővé teszi-e a szavazás Kelet-Jeruzsálemben történő lebonyolítását.

Ennek az oka Izrael saját politikai holtpontja – állította Abbász, hozzátéve, hogy ő ezt nem fogadja el. ,,Ez nem technikai kérdés, hanem nemzetpolitikai kérdés” – mondta a frakcióvezetőknek.

Korábban a helyi média beszámolói Abbászt idézték, mondván, Izrael az Egyesült Államok és több arab állam szerint azt mondta, hogy a kormány nem tud beleegyezni a Jeruzsálemben zajló választásokba, mivel csak ideiglenes kormány, ezért nincs felhatalmazva ilyen döntések meghozatalára.
A palesztin elnök állítólag ezt ,,ostobaság”-nak minősítette.

Ahogy az várható volt, Abbász Jeruzsálemet állította beszéde középpontjába, beleértve a palesztinok és az izraeli biztonsági erők közötti közelmúltbeli összecsapásokat a városban. Azt állította továbbá, hogy Izrael arra ösztönözte a telepeseket, hogy ,,folytassák a ‘halál az összes arabra’ felszólításokat”.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]