“A zsidóknak is hallatniuk kell a szavukat”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elérkezett az ideje, hogy a zsidók hallassák szavukat az antiszemitizmussal, a terrorizmussal és a közömbösséggel szemben – jelentette ki Victor Fadlun, a római zsidó közösség elnöke az MTI-nek a Rómában rendezett megmozduláson kedd este, amelyen a jobboldali olasz kormánypártok is részt vettek.

Victor Fadlun

Victor Fadlun elmondta, hogy Olaszországban az utóbbi két hónapban több palesztinbarát tüntetést tartottak, a zsidó közösségnek azonban ez volt az első országos szintű megmozdulása a Hamász terrorista szervezet október 7-i Izrael-ellenes támadása óta.

“Most volt az ideje, mivel észrevettük, hogy senki sem vonul utcára helyettünk. Elengedhetetlen, hogy tüntessünk: szükség van arra, hogy kivigyük az embereket a terekre, felébresszük őket a közönyből, megmozgassuk az olasz társadalom legjavát” – hangoztatta Fadlun az MTI tudósítójának.

Hozzátette, az utóbbi évtizedekben úgy érezték, gyengül az antiszemitizmus, de az utóbbi két hónapban hirtelen és teljes erővel felszínre tört az iskolákban, egyetemeken, a fiatalok között is, amit aggasztónak nevezett.

Az antiszemitizmus nemcsak a zsidóság, hanem az egész társadalom számára problémát jelent – jelentette ki a színpadon tartott felszólalásában.

Úgy vélte, az október 7-én történt “mészárlást a közvélemény gyorsan kitörölte az emlékezetéből, több száz izraeli nő megerőszakolásával, a zsidó gyerekek elleni erőszakkal együtt (..) ez az antiszemitizmus!”.

Az olaszországi zsidó közösségek Róma központjában, a Popolo téren rendeztek tüntetést “Nem az antiszemitizmusra, nem a terrorizmusra” címmel. A megmozdulás szigorú biztonsági intézkedések között zajlott, a téren felállított színpad közelébe csak 2500 embert engedtek be, egyesével ellenőrizve őket.

A tömeg izraeli, olasz és európai uniós zászlókat lobogtatott, de feltűntek szivárványszínű békezászlók is. A római megmozdulás résztvevőit Jichák Hercog izraeli államelnök videóüzenetben köszöntötte. Felolvasták a holokauszt túlélő Liliana Segre olasz szenátor levelét is.

Levetítették az olaszországi stadionokban a szélsőséges szurkolótáborok antiszemita megnyilvánulásait, a Rómában megrongált buktatókövekről készült felvételeket, az olasz épületre festett horogkeresztes Dávid-csillagokat.

A szintén beszédet mondó Noemi Di Segni, az olaszországi zsidó közösségek (Ucei) elnöke felhívást intézett Ferenc pápához, arra kérve, ne helyezze ugyanarra a szintre Izraelt és az összes palesztint, mivel ez nem segít a párbeszédben. “Segíteni úgy lehet, ha a palesztin nép megszabadul a halálosztó terroristáktól” – hangoztatta Di Segni.

A megmozduláson a jobboldali kormánypártok és a baloldali ellenzék is képviseltette magát. Taps fogadta a miniszterelnök-helyettes Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét, aki a színpadról Izraelt éltette. Hasonló fogadtatásban részesült Antonio Tajani külügyminiszter, a Hajrá Olaszország (FI) politikusa is.

Jelen volt a feminista mozgalom egy része is, amely elhatárolódott attól, hogy a nők jogaiért tartott legutolsó tüntetésen palesztin zászlókat lobogtattak.

A tüntetésen résztvevő olasz iszlám vallási közösség (Coreis) imámja, Mustafa Roma az MTI-nek azt mondta, muzulmánoknak, zsidóknak és más vallásúaknak közösen kell tenni a társadalomban kígyóként kúszó antiszemitizmus és erőszak ellen.

[popup][/popup]