“A zsidókat bosszúvágy fűti”: botrányt okozott egy lengyel történész

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Simon Wiesenthal Központ a Lengyel Tudományos Akadémia elnökéhez, Michal Kleiberhez intézett levelében tiltakozott Krzysztof Jasiewicz történész-politológus antiszemitának minősített kijelentései miatt.

A történésznek a Focus Historia Ekstra magazinban megjelent interjúja okozott botrányt. A Simon Wiesenthal Központ követelte, hogy a történészt függesszék fel állásából és “ítéljék szellemi száműzetésre” – számolt be a levélről keddi számában a Gazeta Wyborcza című napilap.

fhe_3f1e102a7f

A lapszám, amelyben az interjú megjelent

Az interjú már a varsói gettófelkelés küszöbönálló 70. évfordulója (április 19.) miatt is felszította a kedélyeket. Jasiewicz az interjúban azt állította, hogy a zsidókat minden más európai etnikummal szemben “vak gyűlölet és bosszúvágy fűti”.

A történész védelmébe vette az 1941-es jedwabnei pogromot, amelyben a falu lengyel lakosai több mint 300 helyi zsidót öltek meg. Jasiewicz szerint a falusiak féltek zsidó polgártársaiktól, és úgy gondolták, hogy a következő nemzedékek majd hálásak lesznek nekik tettükért. A történész fejtegetései abban a kijelentésben csúcsosodnak ki, hogy “a zsidók a holokausztot több nemzedéken át maguknak dolgozták ki, és semmiféle tanulságot nem vontak le belőle”.

Pawel Smolenski, a Focus Historia Ekstra főszerkesztője így védte meg az interjú közlését: “Megmutattuk, hogy az antiszemitizmus a történészek között sem tűnt el, és erről nem szabad hallgatni”.

Eugeniusz Król, a tudományos akadémia politikai tanulmányi intézetének a vezetője az intézeti munkatársának kijelentéseit a Der Stürmer nevű náci hecclap propagandájához hasonlította, és közölte, hogy az intézet meg fogja vitatni az ügyet.

[popup][/popup]