A Zsidó Világkongresszus a palesztin államiság megszavazásáról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Sürgetjük az ENSZ-t és szerveit, hogy támogassák azokat a kezdeményezéseket, amelyek mindkét felet visszaültetik a tárgyalóasztalhoz” – olvasható Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének közleményében, amely az ENSZ Közgyűlésének a palesztin államiság jóváhagyását megszavazó, május 10-i döntésére reflektál. A voksoláson 143 állam igennel szavazott, 9 nemmel, 25 pedig tartózkodott.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke

„Az ENSZ-közgyűlésnek a palesztin államiságról szóló, elhamarkodott szavazása eltereli a figyelmet azokról az alapvető erőfeszítésekről, amelyek a kétállami megoldást akadályozó, kritikus kérdések megoldását szolgálják. Az október 7-i támadás-sorozat határozott emlékeztető arra, hogy a joggal terrorista szervezetnek minősített Hamász nem játszhat szerepet a palesztin nép jövőjében.

A Zsidó Világkongresszus következetesen támogatta a kétállami megoldásról szóló izraeli-palesztin tárgyalásokat.  A valódi békét azonban nem lehet kívülről kikényszeríteni; azt közvetlen tárgyalások útján kell elérni, amelyek során a palesztin társadalom határozottan elutasítja és kirekeszti az olyan elfogadhatatlan feleket, mint a Hamász.

Létfontosságú, hogy a nemzetközi közösség ne csak a szimbolikus gesztusokat részesítse előnyben, hanem a valódi békét elősegítő, érdemi cselekvéseket is. Ez magában foglalja a gázai túszok kérdésének sürgős kezelését és a Hamasz által jelentett, folyamatos fenyegetéssel való szembenézést.

Sürgetjük az ENSZ-t és szerveit, hogy támogassák azokat a kezdeményezéseket, amelyek mindkét felet visszaültetik a tárgyalóasztalhoz. Elő kell segíteni a párbeszédet egy olyan tartós megállapodás érdekében, amely megakadályozza, hogy szélsőséges csoportok kisiklassák a palesztin ügyet” – szemlézte Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke közleményét a mazsihisz.hu.

[popup][/popup]