A zsidó kutya nyerte a Jackovics-díjat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A marosvásárhelyi Látó folyóirat szerzői közül a lapban publikált írások elismeréseként idén négyen vehetnek át nívódíjat és a legjobb drámáért járó Jackovics-díjat is átadják – közölte pénteken az erdélyi szépirodalmi folyóirat.

Ármeán Ottília, Borsodi L. László, Fischer Botond és Szabó K. Attila érdemelte ki 2022-ben a Látó-nívódíjat, amelyet 31. alkalommal osztanak ki.

Az 1000 dollárral járó Jackovics-díjat, amelyet 2019 óta a legjobb dráma szerzőjének ad át évente a szerkesztőség, idén Szántó T. Gábor kapja. Az író lapunk főszerkesztője.

Az elismeréseket december 15-én adják át Marosvásárhelyen a Bernády Házban. Az est házigazdája Vida Gábor, a Látó főszerkesztője lesz. Laudációt mond Codau Annamária, Demény Péter, Láng Zsolt és Szabó Róbert Csaba.

Részlet hangzik el Szántó T. Gábor A zsidó kutya című drámájából.

A Látó-nívódíjat először 1992-ben osztották ki. Harminc év alatt csaknem 100 alkotó vehette át vers, próza, esszé és debüt kategóriában a pénzjutalommal járó elismerést.

A Marosvásárhelyen havonta megjelenő folyóirat 1989 decemberében indult a jelenlegi címmel az Igaz Szó helyett, amelyet 1953-ban alapítottak. A Látó fő fenntartója a Maros megyei önkormányzat.

[popup][/popup]