A Zeneakadémián lép fel Steven Isserlis angol csellóművész

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Zeneakadémián lép fel Steven Isserlis. A világhírű angol csellóművész pénteken Várjon Dénes zongoraművésszel ad kamaraestet, szombaton és vasárnap pedig a Concerto Budapest vendégszólistájaként szólaltatja meg Dvorák h-moll gordonkaversenyét.

1zeneakademiaSteven Isserlis és Várjon Dénes régi kamarapartnerek – többek között egy közös ausztráliai turnét és egy Schumann-lemezt is maguk mögött tudhatnak már -, és ezen túlmenően barátok is: Isserlis a színpadon kívül is szoros kapcsolatot ápol a zongoraművésszel és feleségével, az ugyancsak zongorista Simon Izabellával.

Az angol csellófenomén rendszeres telefonkapcsolatban áll Kurtág Györggyel is, akinek több miniatűrje – Hommage a John Cage, Gerard de Nerval, Schatten, Kroó György in memoriam – is felcsendül majd a Várjon Dénessel adandó pénteki kamarakoncerten.

A hangverseny első felében Schumann Fantáziadarabok (op. 73), Fauré d-moll cselló-zongora szonáta, valamint Bloch A zsidó életből – három vázlat csellóra és zongorára című műve hangzik el, majd a szünet után, a Kurtág-darabokat követően Beethoven A-dúr cselló-zongora szonátájával koronázzák meg az estet. A koncert után a Kóda című sorozat keretében pódiumbeszélgetésre is várják az érdeklődőket Steven Isserlis és Várjon Dénes, valamint Békéssy Lili és Czinege Ádám zeneakadémiai hallgatók részvételével.

Szombaton és vasárnap Isserlis a zenetörténet egyik legnépszerűbb csellóversenyét, Dvorák h-moll gordonkaversenyét játssza a Zeneakadémia rezidens zenekara, a Concerto Budapest szólistájaként, Keller András vezényletével. A művet, amely keletkezése óta a csellisták alaprepertoárjához tartozik, közel negyven évig nem rögzítette Isserlis, mígnem tavaly végre elkészítette belőle saját felvételét, amelyet a kritikusok azonnal referenciaértékűként üdvözöltek – derül ki a Zeneakadémia ajánlójából.

Dvorák darabját követően két Csajkovszkij-klasszikus lesz hallható a hangversenyen, két megrázó szerelmi történet zenei lenyomata: a Rómeó és Júlia nyitányfantázia, valamint a Hattyúk tava balettzenéjének legszebb pillanatait tartalmazó zenekari szvit.

A hazai csellista növendékek örömére Isserlis mesterkurzust is tart a Zeneakadémián csütörtökön. A kurzus a passzív résztvevők számára nyitott, de a jelentkezés regisztrációhoz kötött.

Az 1958-ban, Londonban született Steven Isserlis a világ csellistáinak élvonalába tartozik, a vezető klasszikus zenekarok rendszeres partnere.

Honlapja szerint olyan neves muzsikusokkal zenélt együtt, mint Simon Rattle, Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Thomas Ades, Joshua Bell, a magyarok közül Schiff András vagy Fischer Iván. Fellépett többek között a Salzburgi Ünnepi Játékok és a BBC Proms keretében, muzsikált a Carnegie Hall színpadán, a londoni Wigmore Hallnak pedig rezidens művésze is volt. További magyar vonatkozás életében, hogy a Végh Sándor által alapított Prussia Cove-i International Musicians’ Seminar művészeti vezetője.

Isserlis a historikus előadásmódnak is mestere, a legtöbb darabot bélhúrokon játssza 1726-ban készült Stradivariusán, ugyanakkor a kortárs zenének is nagy híve: olyan komponisták műveinek ősbemutatója fűződik a nevéhez, mint John Tavener, Wolfgang Rihm és Thomas Ades.

[popup][/popup]