A világ legnagyobb tenyésztett húsgyára épül az Egyesült Államokban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A laboratóriumi húsgyártás nemrégiben újabb mérföldkőhöz érkezett, amikor egy izraeli vállalat elkezdte építeni a világ eddigi legnagyobb húsgyárát az egyesült államokbeli Wilson városában.

Forrás: Wikimedia commons

Bár az állatok levágása nélküli, sejtmérnöki tudomány segítségével tenyésztett hús egyelőre csak Szingapúrban engedélyezett, az izraeli Believer Meats nagy fába vágta a fejszéjét: egy közel 20.000 négyzetméteres gyár építését kezdte meg az egyesült államokbeli Észak-Karolinában. A cég ígérete szerint a 10.000 tonnás termelési kapacitással a létesítmény a maga kategóriájában a legnagyobb lesz a világon. Erről tudósít a raketa.hu portál.

Mindez 123 millió dollárjába kerül a vállalatnak, ami hatalmas befektetésnek tűnik, tekintve, hogy a hatósági engedélyt a termesztett hús előállítására és értékesítésére sehol, így az Egyesült Államokban sem kapták még meg. Yaakov Nahmias, a cég egyik alapítója szerint évek óta dolgoznak az FDA-vel (Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság) a jóváhagyás megszerzésén.

A szóban forgó vállalat nem az első, ami közvetlenül állatok sejtjeit felhasználva növesztett hús gyártását és forgalmazását tűzi ki célul: az amerikai székhelyű Upside Foods az Egyesült Államokban elsőként kapta meg az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi hatóság jóváhagyását 2022 novemberében. Bár az engedély egyelőre kizárólag a cég saját gyártású csirkehúsára vonatkozik, és még számos egyéb jóváhagyásra van szükség a termék forgalmazásához, úgy tűnik, a húsgyártás az elkövetkező évek felemelkedő iparágai közé lép az Egyesült Államokban is.

A laboratóriumban tenyésztett hús ökológiai lábnyomának mérete egyelőre még nem tisztázott, az mindenesetre látszik, hogy a „vágásmentesnek” is nevezett termék alternatívája lehet a hagyományos állattenyésztéssel termelt húsnak. Szakértők, illetve maguk a gyártó cégek elsősorban állatvédelmi szempontokat, az élelmezésbiztonságot, illetve a környezetre gyakorolt hatást említik a sejtekből tenyésztett hús előnyeként a hagyományos állattenyésztéssel szemben.

Teljes cikk

[popup][/popup]