A vészkorszak áldozataira emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Történelemversennyel, filmvetítésekkel, kiállítással, konferenciával és színházi előadással emlékeznek a vészkorszak áldozataira Hódmezővásárhelyen hétfőtől – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Hódmezővásárhelyen tíz éve a vidéki települések közül elsőként hoztak létre olyan holokausztkiállítást, mely azóta is állandó tárlatként működik. Az egykori izraelita népiskola épületében létesült Magyar Tragédia 1944 elnevezésű kiállítóhely a vészkorszak áldozatainak, a koncentrációs táborokban, a munkaszolgálatban meggyilkolt embereknek állít emléket.

egykor nekik szólt a himnuszA felújított zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 19-én elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A kiállítóhelyre ellátogatók megtekinthetik a túlélők visszaemlékezéseit, és azoknak a tetteivel is megismerkedhetnek, akik segítettek az üldözötteknek.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához, április 16-hoz kapcsolódó programsorozat is a kiállítóhelyen kezdődik az általános iskolás diákoknak a magyar kultúra zsidó értékeiről rendezett történelemversennyel hétfőn.

 

Másnap Egykor nekik szólt a himnusz címmel magyar zsidó sportolók és sportmecénások pályafutását bemutató kiállítás nyílik a zsinagógában. A Magyar Zsidó Múzeum és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum anyagából nyíló tárlat látogatói megismerhetik az egykor származásuk miatt üldözötté vált sportikonok életútját, láthatják mások mellett Hajós Alfréd úszó és Elek Ilona emléktárgyait, Kronberger Lili, a női műkorcsolyázás magyar úttörőjének korcsolyáját, valamint a Margit híd felrobbantásakor életét vesztő Kabos Endre háromszoros olimpiai bajnok vívó olimpiai aranyérmét és cigarettatárcáját is.

Az Emlékpont filmklubot indít a zsidó szenvedéstörténetet feldolgozó magyar filmekből, a város pedagógusainak pedig módszertani konferenciát rendeznek a holokauszt oktatásának feladatairól. A programsorozat zárásaként Spiró György 1941-ben, a harmadik zsidótörvény elfogadása idején játszódó Elsötétítés című darabjának vidéki premierje lesz április 22-én a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A Marton László rendezte dráma főszerepeit Szervét Tibor, Söptei Andrea és Hirtling István játsszák.

 

Címkék:Holokauszt emlékév

[popup][/popup]