A Veritas Intézethez kerültek a zsidó kárpótlási ügyek aktái

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Sok aggódó jelzést kapott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a Veritas új szerepkörét illetően, és nem csak zsidó honfitársaink részéről – mondta el az atv.hu-nak Heisler András.

archivum

Képünk illusztráció

Heisler ide sorolja a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) tiltakozó nyilatkozatát is.

A Mazsihisz elnöke elmondta, hogy jelenleg szakértők bevonásával vizsgálják az új jogi helyzetet, annyit azonban előzetesen elárult: nem tartják szerencsésnek, hogy zsidó kárpótlási iratok olyan szellemiségű intézet kezelésébe kerüljenek, mint a Veritas. „Ezeknek az iratoknak ott kellene lenniük, ahová valók, a Magyar Nemzeti Levéltárban” – tette hozzá Heisler András.

Állami szaklevéltárrá minősítette a parlament kormánypárti többsége a Veritas Történetkutató Intézetet, amely így a rendszerváltás óta felhalmozódott és a kárpótlási ügyekben keletkezett iratokat is átveszi az Igazságügyi Hivataltól.

A zsidó szervezetek a Szakály Sándor-féle intézmény szellemisége miatt nem látják garantáltnak érintett tagjaik szenzitív adatainak fokozottan védett kezelését, a közgyűjteményi dolgozók érdekképviselete pedig szakmailag tartja indokolatlannak a módosítást.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:kárpótlás, Veritas

[popup][/popup]