A vallásos szavazókon múlt Biden győzelme?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Ellentétben az etnikai kisebbségek szavazataival, a vallásos amerikaiak voksai nem okoztak meglepetést a novemberi elnökválasztáson. A korábbiakhoz képest csak minimálisan változott a hívők szavazatainak megoszlása. Ám a végeredményt eldöntő csatatér-államokban akár ezen a kis változáson is múlhatott Biden győzelme.

Donald Trump

„Donald Trump azt gondolta, hogy a vallásos szavazók majd megmentik a csatatér-államokban. Úgy tűnik azonban, hogy elegen fordultak el tőle ahhoz, hogy veszítsen” – értékeli a Politico magazinban Gabby Orr az amerikai elnökválasztáson leadott vallásos szavazatok megoszlását – szemlézte a metazin.hu.

A nagyobb vallási közösségek szavazatainak megoszlása nem okozott nagy meglepetést az elnökválasztáson – derül ki a közvélemény-kutatásokból. A hagyományosan jobbra szavazó fehér protestánsok kétharmada Trumpot támogatta. A nem hívők hasonló arányban Bident. Az elmúlt évtizedekben megosztott katolikusok most sem egy irányba voksoltak: nagyjából fele-fele arányban oszlott meg a Bidenre és Trumpra szavazók aránya, vagyis a katolikus Biden népszerűbb volt körükben, mint a korábbi választások demokrata párti jelöltjei, de jelentős áttörést ő sem ért el.

A kisebb vallási csoportok szavazataiban volt ugyan meglepetés, ám ez aligha befolyásolta a választás kimenetelét. Sokan furcsállják, hogy a nagyjából egy százaléknyi muszlimok harmada Trumpot támogatta az elnöknek az iszlámmal kapcsolatos megjegyzései illetve az egyes muszlim országokat sújtó beutazási korlátozásai ellenére. Kisebb meglepetést okozott az is, hogy a New York-i ortodox zsidók a republikánus jelölteket támogatták. Igaz, ennek inkább helyi okai voltak: az ortodoxok Cuomo kormányzónak a koronavírus megfékezése érdekében hozott rendszabályai ellen tiltakoztak. És ezeknek a szavazatoknak végképp nem volt hatása a végeredményre.

Teljes cikk

[popup][/popup]