A választások után: Ganz huszárvágása Netanjahu ellen?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ismét patthelyzetet hoztak Izraelben a féléven belül harmadízben megtartott parlamenti választások. Nincs többsége sem a Likud vezette jobboldalnak, sem a Kék-fehér vezette ellenzéknek. A balközép Kék-fehér tábor mellett azonban a radikális jobboldali szekuláris Jiszrael Bejtenu is beállna egy olyan törvényjavaslat mögé, mely megtiltaná, hogy olyan politikus is kormányt alakíthasson, aki ellen vádat emelt az ügyészség. Ez megakadályozhatná Benjamin Netanjahu új miniszterelnökségét.

Netanjahu és Ganz

A hétfői voksolás eredményei szerint a Benjámin Netanjahu ügyvivő kormányfő vezette jobboldali-vallásos tömbnek három képviselői hely hiányzik ahhoz a 120 fős törvényhozásban, hogy kormányt tudjon alakítani.

Likud: 36
Kék fehér: 33
Egyesült (Arab) Lista: 15
Sasz: 9
Egyesült Tóra Zsidóság: 7
Munkapárt-Geser-Merec: 7
Jamina: 6
Jiszrael Bejtenu: 6

Jobboldali blokk: 58
Közép-bal/arab blokk: 55
Jiszrael Bejtenu: 6

A választásokon a Likud, Netanjahu pártja szerezte a legtöbb, 36 képviselői helyet, a Kneszetben, de a miniszterelnök vezette jobboldali-vallásos párttömb nem szerzett többséget, mert csak 58 képviselőjük lesz.

A második helyen végzett 33 képviselővel a Beni Ganz vezette centrista, ellenzéki Kék-fehér párt. Őket 15 mandátummal az arab pártokból alakult Közös Lista követi, ami az ország lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbség tömeges választási kedvét és az izraeli politikában számarányuknak minden eddiginél jobban megfelelő megjelenését jelzi.

Kilenc képviselőt küldhet a parlamentbe a keleti ultraortodoxokat tömörítő Sasz párt, hetet az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tóra Zsidóság pártja, ugyancsak hetet a baloldali egységpárt, míg a telepesek jobboldali Jobbra (Jamina) nevű pártja hat törvényhozóval lesz jelen a törvényhozásba.

A jobboldali-vallásos tömb 58 képviselőjével 55 baloldali, centrista és arab képviselő áll majd szemben, és továbbra is Avigdor Liberman nacionalista jobboldali pártja, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Bejtenu) lehet a mérleg nyelve hét képviselővel.

A végleges eredmények tükrében ismét a politikai patthelyzetről beszélnek a szakértők a helyi televíziókban és rádiókban. Ezen a Kék-fehér párt egy olyan törvényjavaslattal próbál felülemelkedni, amely megtiltaná, hogy olyan politikus is kormányt alakíthasson, aki ellen vádat emelt az ügyészség.

Csütörtökön Avigdor Liberman pártja is bejelentette, hogy támogatja ezt a törvényt az új képviselők eskütétele után.

Ha valóban megszavaznának egy ilyen tartalmú törvényt, akkor Benjámin Netanjahu, aki ellen büntetőeljárás folyik, nem alakíthatna kormányt. (MTI)

 

[popup][/popup]