A tűzszünet lejárta után folytatódnak a harcok Gázában

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hamász nem hosszabbítja meg a tűzszünetet, mert Izrael nem teljesíti a követeléseit. Ezt pénteken Kairóban jelentette be a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezet képviselője. Így a háromnapos tűzszünet lejárta utáni percekben újrakezdődtek a gázai rakétatámadások Izrael ellen. Izrael az előzetes fenyegetések ellenére csak több mint két óra elteltével válaszolt a háromnapos tűzszünet lejárta után újrakezdett gázai rakétatámadásokra.

Gaza telegraph.co.uk fotó Amir Cohen Reuters

(fotó Amir Cohen / Reuters, forrás: telegraph.co.uk)

A gázai konfliktusban szemben álló felek között három nappal ezelőtt életbe lépett fegyvernyugvás közép-európai idő szerint reggel 7 órakor járt le.

A Hamász két vezetője mellett az Iszlám Dzsihád Kairóban tartózkodó egyik vezetője is közölte, hogy szervezete a fegyvernyugvás meghosszabbítása ellen döntött, de néhány perccel az időpont lejárta előtt még teljes volt a bizonytalanság a kérdésben, mert az izraeli Háárec című újság értesülése szerint mégis sikerült megállapodni Kairóban a tűzszünet háromnapos meghosszabbításában, csak még nem jelent meg az erről szóló közlemény.

Palesztin források szerint Kairóban körülbelül hat órán át tartott csütörtök estétől péntek hajnalig a megbeszélés a palesztin küldöttség és az Izraellel közvetítő egyiptomi hírszerzés vezetője között. Az izraeli delegáció elhagyta az egyiptomi fővárost, miután nem sikerült áttörést elérnie a tárgyalásokon.

Az izraeli hadsereg közben bejelentette: három órával a tűzszünet hivatalos vége előtt két rakétát lőttek ki a déli országrészre a palesztin enklávéból. A “terroristák” megsértették a tűzszünetet – közölte a hadsereg egy Twitter-üzenetben.

A Hamász cáfolta és hazugságnak nevezte, hogy hajnalban két rakétát lőtt volna az övezettel szomszédos Eskol irányába.

Az izraeli hadsereg arra készült, hogy a Hamász rakéták sorozatával próbálja majd bemutatni, hogy továbbra is ütőképes és elég rakétája van a harc újrakezdéséhez. “Fontos, hogy a következő órákban éberek legyünk”, mondta Gili Senháv, az izraeli hadsereg tisztje a közszolgálati rádióban és arra kérte a lakosságot, hogy továbbra is tartsák be az elmúlt hónap polgári védelmi szabályait.

A rádió szerint a légierő egy új, Hamász elleni célpontokból álló lista alapján erős bombázásokkal fog válaszolni a gázai rakétatámadások felújítására. Az Erős Szikla hadművelet csúcspontján behívott 82 ezer tartalékosból mintegy negyvenezer katonát még nem szereltek le.

A Gázai övezettel szomszédos nyolc település felé lőttek rakétákat. Askelon fölött a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétája semmisített meg egy, a város irányába célzott lövedéket a tűzszünet lejárta utáni percekben, közép-európai idő szerint reggel 7 óra után.

A palesztin csoportok Kairóban nem egyeztek bele a tűzszünet meghosszabbításába, de folytatják a tárgyalásokat – közölte az arab médiával Számi Abu Zuhri, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet szóvivője. “Nem egyeztünk bele a tűzszünetbe, folytatjuk a harcot” – áll közleményükben.

Az Askelonra lőtt rakétákért az Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget. Bejelentették, hogy három Grad típusú rakétát lőttek az övezettel szomszédos városra.

Azzám al-Ahmad, a kairói palesztin delegáció vezetője azt mondta telefonon a The Times of Israel című angol nyelvű honlapnak, hogy tárgyaló delegációja Kairóban marad és a következő napokban dönt a fegyvernyugvásról szóló megbeszélések folytatásáról.

Gál Berger, a közszolgálati rádió szakértője szerint a Hamász megpróbál visszatérni eredeti céljához, hogy rakéták és ellenrakéták tüzében folytasson tárgyalásokat a fegyvernyugvásról. Egyiptom és Izrael az egyezkedés kezdete előtt a rakéták leállítását követelte.

Palesztin források szerint több mint két órával az első gázai rakétasorozatok után ágyútűzzel vette célba az izraeli hadsereg a rakéták kilövőhelyeit. Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Móse Jaalon védelmi miniszter erőteljes válaszra szólította fel a hadsereget – közölte az izraeli közszolgálati rádió.

Előzőleg az övezetben lakott területen öt palesztin halálát okozó robbanás történt, amelyet egy Izraelre irányzott, de hibás rakéta idő előtti felrobbanása okozott. Az övezetből korábban drónok megjelenéséről számoltak be, de az izraeli hadsereg csak több tucat palesztin lövedék, ismétlődő támadások után lőtt palesztin állásokat. A rádió szerint új célpontlistát állítottak össze a hadsereg illetékesei.

Cipi Livni igazságügy-miniszter Facebook-bejegyzésében elítélte a gázai terroristákat, és azt írta, hogy „megfelelő kezelést” kell adni válaszul. „A Közel-Keleten nem lesz Iszlám Állam” – utalt az Irakban és Szíriában harcoló szélsőséges szunnita szervezet harcosaira.

Iszráel Kac közlekedési miniszter szintén a Facebookon tette közzé álláspontját a harcoknak a Hamász általi újrakezdéséről. Izrael „nem egyezkedik tűz alatt”, s a civilek péntek reggeli újabb menekülésére utalva azt írta, hogy „palesztinok ezrei hagyják el otthonaikat – ők komolyan vesznek minket. Mi következünk.”

Naftali Bennet gazdasági miniszter a Kairóba küldött izraeli delegáció azonnali visszatérését sürgette – közölte a rádió. Kijelentette: megengedhetetlen, hogy „civilekre lőve gyakoroljanak nyomást.”

A Herclijai Interdiszciplináris Központ felmérése szerint a gázaiak 92 százaléka tűzszünetet akar, és 68 százalékuk jobban szeretné, ha inkább az övezetet építenék újjá a fegyveres szervezetek fegyverkezése helyett. Az 525 nagykorú válaszadót telefonon kérdezték a kutatók.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]