A Time magazin az európai antiszemitizmusról

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

“Az európai zsidók szembeszállnak az egyre erősödő antiszemita hullámmal”

Tüntetés Párizsban az antiszemitizmus ellen február 19-én /AFP/Getty Images)

Ezzel a címmel ír összefoglalót a témáról a vezető amerikai hírmagazin.

A lap szerint, mint egy EU-felmérés tanúsítja: a zsidók immár nem érzik magukat biztonságban. A jelenség táptalaja egyrészt a szélsőjobbos fehér felsőbbrendőség, illetve Izrael ostorozása a szélsőbalon. Azon kívül rengeteg migráns érkezik, jelentős részük muzulmán, aki ellenséges a zsidó állammal, sőt időnként még a zsidókkal szemben is. Ezt csak tetézi, hogy a közösségi hálón nincs akadála a gyűlölet és az összeesküvés elméletek terjesztésének. Mindennek ellenére van remény, mert a közvélemény, valamint a politika is felveszi a kesztyűt. Számtalan társadalmi felvilágosító kampány indult, az eredmény persze csak évek múlva várható.

A legkeményebb antiszemiták a szélsőjobbon vannak és lassan beszivárognak a politika fő áramlatába. Magyarországon a szélsőséges Orbán kampánya Soros ellen alig leplezett antiszemitizmust takar. Európa legliberálisabb államában, Svédországban pedig már-már politikai legitimitást kapott egy szélsőjobbos csoport, amely meg akarja szabadítani a nemzetet a zsidóktól.  De lehetett zsidóellenes jelszavakat hallani a francia sárga mellényesek tüntetésein is. Sok zsidó azt mondja, igazából a kisebb incidensek jelzik, mennyire elterjedt a probléma. Az antiszemitizmus már behatolt a mindennapokba. Kevesen gondolják, hogy közel volna a megoldás.

A leggyalázatosabb hatás azonban nem látható: sok zsidó inkább eltitkolja a vallását. Az EU illetékes megbízottja arra figyelmeztet, hogy a zsidóellenesség mindig előre jelezte a nagyobb erőszakot a földrészen.

Eredeti cikk

[popup][/popup]