„A terrorizmus növekedése a Palesztin Hatóság biztonsági erőinek tehetetlenségéből fakad”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Sabak belbiztonsági szolgálat és az Izraeli Védelmi Erők pénteken nyilvánosságra hozták, hogy letartóztattak számos gyanúsítottat, köztük a Népfront Palesztina Felszabadításáért tagjait, akik az elmúlt hetekben terrortámadásokat hajtottak végre Binjamin és Efráim régiókban.

Két lefoglalt fegyver

Erről ír az ujkelet.live. A gyanúsítottak részt vettek egy buszt célzó lövöldözésben Szilwad falu közelében (augusztus 20), izraeli katonákat célzó támadásban Beit Dukku falu közelében (július 20), valamint Nabi Szálehben egy izraeli katonai poszt elleni lövöldözésekben (augusztus 28 és szeptember 4) – mely utóbbi során négy katona megsérült, egy közepesen súlyosan, három pedig könnyebben.

A kihallgatások eredményeként megtalálták és lefoglalták a terroristák által használt fegyvereket.

Júdea és Szamáriában egyre feszültebb a helyzet, melyre a biztonsági szervezetek “új típusú intifádaként” tekintenek, amely különbözik az 1980-as évek végén és a 2000-es évek elején tapasztalttól. Jellemző rá, hogy minden letartóztatási akció erőszakos reakciót vált ki az izraeli erők ellen, nem csak Dzseninben és Sechemben, és olyan fiatalok vesznek részt benne, akik nem azonosulnak egyetlen terrorszervezettel sem.

A biztonsági szervezetek csütörtök este arra figyelmeztettek, hogy Júdeában és Szamáriában robbanásveszélyes a helyzet, és attól tartanak, hogy a terrorizmus fokozódása általános eszkalációhoz vezet. Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak álláspontja tegnap hangzott el a Jáir Lapid miniszterelnökkel tartott helyzetértékelésen. Mindeközben Izrael nyomást gyakorol a Palesztin Hatóság vezetőjére, Mahmúd Abbászra, hogy fokozza biztonsági erői terrorizmus elleni harcát.

Beni Gantz védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy Izrael fokozni fogja a terrorizmus elleni célzott tevékenységét Júdeában, Szamáriában és más területeken.

„Üzenetünk ellenségeinknek és a világnak egyszerű. Bárhol is legyen terrorizmus, amivel nem foglalkoznak, mi foglalkozunk ellene” – mondta Gantz, és hozzátette, hogy szükség szerint fokozni fogják az aktivitást az utakon, a varratvonal mentén, valamint Júdea és Szamária mélyén.

Aviv Kochavi vezérkari főnök hétfőn bírálta a palesztin biztonsági erőket, mondván, a terrorcselekmények számának növekedése Júdea és Szamáriában alkalmatlanságuk miatt következett be.

„A terrorizmus növekedése részben a Palesztin Hatóság biztonsági erőinek tehetetlenségéből fakad, ami a kormányzás hiányához vezet Júdea és Szamária egyes területein, és ezek termékeny talajt jelentenek a terrorizmus számára” – mondta Kochavi hétfőn a szamáriai Dzseninre és Sechemre utalva. A közelmúltbeli riportok a Palesztin Hatóság arra figyelmeztetett, hogy elveszíti az irányítást a terrorcsoportok felett a két városban.

Az Izraeli Védelmi Erők egy sor halálos terrortámadás fényében, amelyekben 19 civil és katona vesztette életét március közepe és május eleje között, elindította a Hullámtörő-hadműveletet.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]