A szocdemek nyertek, a szélsőjobb be sem jutott – Bécsben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A szociáldemokraták nyerték meg a vasárnap tartott bécsi önkormányzati választásokat, a szélsőjobb színeiben induló Heinz-Christian Strache volt alkancellár új pártja pedig nem lépte át az ötszázalékos küszöböt.

Michael Ludwig polgármester

A SORA közvéleménykutató intézet előrejelzése szerint – írja a 168Óra – Michael Ludwig polgármester vezette balközép szociáldemokraták a szavazatok 41,7 százalékát kapták, és ezzel nagyot javítottak a korábbi eredményükön, noha a koronavírus terjedésére válaszul hozott intézkedéseik nem voltak elég gyorsak az elmúlt hetekben.

A második helyre a konzervatív Osztrák Néppárt került 18,7 százalékkal, a bevándorlás-ellenes, jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 7,5 százalékra számíthat.

A Team HC Strache Szövetség Ausztriáért nevű új szövetsége nem valószínű, hogy eléri az öt százalékos belépési küszöböt, amely a városi közgyűlésbe való bekerülés feltétele. A SORA adatai szerint csupán 3,6 százalékot értek el.

Mint a lap emlékeztet, Strache tavaly májusban mondott le, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel. A titokban, megrendezett körülmények között készített videón Strache és Johann Gudenus, az FPÖ párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

[popup][/popup]