A szélsőbaltól a centrumon át az iszlámistákig

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Két antiszemitizmust kutató német intézet, a RIAS és az IIBSA dokumentálta és kielemezte a májusi Izrael-ellenes és antiszemita tüntetéseket, atrocitásokat.

A plakát felirata: Az egyik holokauszt nem jogosít föl egy másikra

Az eredmények ijesztőek, és azt bizonyítják, hogy a zsidók és a zsidó állam iránti gyűlölet különösen erős az iszlámista spektrumban, de messze túl is mutat azon – írja a Mena Watch antiszemitizmust dokumentáló osztrák think tank.

Az információkról magyarul a TEV honlapja számol be. Utóbbi beszámolt arról is, hogy a Hamász és Izrael májusi fegyveres konfliktusának idején példátlan Izrael-ellenes és antiszemita hullám söpört végig Európán, zsinagógákat támadtak meg, izraeli zászlókat égettek, zsidó polgárokat fenyegettek meg. Németországban durvult el leginkább a helyzet, az egyik német zsidó portál egyenesen “pogromhangulatról” írt.

Két antiszemitizmust kutató és elemző német intézet, a RIAS és az IIBSA most kiértékelte a május 9-e és 24-e közti eseményeket (a teljes jelentés itt olvasható el német nyelven). Összesen 261 incidenst regisztráltak, ebből 10 fizikai támadás, 18 fenyegetés, 204 inzultáló magatartás, tehát antiszemita sértegetések és szidalmazások, 7 online hírlevelekben történő inzultálás és 22 szándékosan okozott anyagi kár.

Az antiszemitizmust a legkülönbözőbb politikai-ideológiai irányzatok szereplői ültették át szavakba és tettekbe, “többek között a baloldali-antiimperialista spektrumtől a politikai centrumon át a nacionalista, neonáci és iszlamista táborig” – állapítja meg a jelentés. Az antiszemita gyűlölet terjesztéséhez, az erőszakra való felbujtáshoz nemzetközi terrorszervezetek (Hamász, a Muzulmán Testvériség, PFLP, a török Szürke Farkasok) szimpatizánsai is jelentősen hozzájárultak.

Ezek a csoportok már Izrael és a Hamász fegyveres konfliktusa előtt szították a gyűlölet légkörét, különösen a Hamász és a Muszlim Testvériség hálózatai összpontosítottak Jeruzsálemre és az Al-Aksza mecset kérdésére, hogy iszlamista-vallási bélyeget nyomjanak a konfliktusra. Ők voltak azok is, akik összekötötték az arab és a török iszlamistákat. Neonáci, és progresszív szervezetek ugyanúgy részt vettek a gyűlöletkeltésben.

Teljes cikk

Címkék:Izrael-ellenes tüntetések, Németország

[popup][/popup]