A spanyol kormány kitünteti az Izrael által lemondásra felszólított ENSZ főtitkárt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A spanyol kormány keddi ülésén úgy döntött, hogy kitünteti António Guterres ENSZ-főtitkárt a nemzetközi jog és a palesztin polgári lakosság emberi jogainak védelméért.

Antonio Guterres

Isabel Rodríguez kormányszóvivő bejelentése szerint a főtitkár a legmagasabb spanyol polgári elismerést, a III. Károly láncot kapja meg.

Mint mondta, António Guterres “mindig is elkötelezett volt a szabályokon alapuló nemzetközi rend és a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett”, továbbá kitűnt a demokrácia, a multilateralizmus és az emberi jogok védelmében. Mindez az elmúlt hetekben, a gázai válságban különösen nyilvánvaló volt – tette hozzá.

A kitüntetésről két héttel azután döntött a spanyol kormány, hogy Guterresnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén elhangzott szavai ellenérzést váltottak ki Izraelben.

A főtitkár ugyanis arról beszélt, hogy a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadása “nem légüres térben történt”, mert “a palesztin népet 56 évig fojtogató megszállás alatt tartották”.

Izrael ENSZ-nagykövete szerint a portugál politikus ezzel a terrorizmust és a gyilkosságot mentegette, és lemondásra szólította fel. Gilad Erdan később azt is bejelentette, hogy nem hagyják jóvá több ENSZ-képviselő izraeli vízumkérelmét az elhangzott kijelentések miatt.

António Guterres szerint szavait kiforgatták. Hangsúlyozta, hogy nem mentegette a Hamászt, hanem épp ellenkezőleg, elítélte az 1400 halálos áldozatot követelő október 7-i támadást.

“Semmi sem igazolhatja civilek szándékos megölését, megsebesítését és elhurcolását, valamint rakéták kilövését polgári célpontok ellen” – jelentette ki.

Megjegyezte: valóban hivatkozott minapi beszédében a palesztin nép sérelmeire, egyben azonban kiemelte, hogy ezek nem igazolhatják a Hamász támadásait, azok pedig nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését. (MTI)

[popup][/popup]