A Sorsok Háza ügyében találkozóra hívta a kancelláriaminisztert a Mazsihisz-Bzsh

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) – mint a legnagyobb taghitközség – elöljárósága az alábbi közleményt közös határozatban fogadta el annak érdekében, hogy megoldódjon a józsefvárosi pályaudvar helyén tervezett holokauszt emlékhely ügye.

Sorsok Háza – mi lesz a sorsa?

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége üdvözli Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti nyilatkozatát, miszerint a magyar kormány számára fontos a holokauszt emlékezete. A magyarországi deportálások 75. évfordulóján ez a zsidó közösség felé egyértelmű jelzés Magyarország kormányától.

A Mazsihisz a holokauszt hiteles emlékezete érdekében a magyar kormánnyal továbbra is párbeszédre törekszik. Szövetségünk ismételten felajánlja segítségét, hogy megoldódjon a józsefvárosi intézmény elhúzódó ügye. A Mazsihisz abban érdekelt, hogy olyan nemzetközileg elismert, hiteles, az őszinte szembenézést szolgáló emlékhely jöjjön létre a Józsefvárosi pályaudvar helyén, amely összhangban van a magyar zsidóság emlékezetével.

A józsefvárosi projekt hazai és nemzetközi megítélésén leginkább a magyar kormány és a Mazsihisz közvetlen párbeszéde segíthet.

A nézeteltérések tisztázása érdekében a Mazsihisz tisztelettel meghívja Gulyás Gergely minisztert, hogy látogasson el a szervezet Síp utcai központjába, egyúttal tekintse meg a 100 éves Zsidó Múzeumot, a budapesti gettóról szóló történeti kiállítást, és a kormány támogatásával hamarosan teljes pompájában megújuló Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát.

(Mazsihisz-Bzsh)

[popup][/popup]