A Soros elleni kampány miatt antiszemitizmustól tart Magyarországon az EU alapjogi ügynöksége – a Fidesz durván reagált

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Vegyes képet mutatott a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem tavaly az Európai Unióban: a szexuális kisebbségek egyenlőségének terén például történtek előrelépések, a diszkrimináció ugyanakkor továbbra is jelen van a társadalmakban – írta csütörtökön közzétett éves jelentésében az EU alapjogi ügynöksége (FRA).

A bécsi székhelyű szervezet rámutatott például, hogy az etnikai kisebbségek tagjait, a migránsokat továbbra is gyakran éri hátrányos megkülönböztetés, zaklatás, ezzel párhuzamosan azonban újabb eredményeket sikerült elkönyvelni a meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) emberek jogegyenlősége terén.

Az értékelésben többek között kiemelték, az uniós tagállamoknak biztosítaniuk kell az alapvető jogok érvényesülését a vallási öltözékek és jelképek munkahelyen vagy közterületen történő viselését érintő esetleges korlátozások elfogadásakor.

Egy felmérés szerint minden harmadik, látható vallási jelképeket viselő muzulmán arról számolt be, hogy érte már emiatt zaklatás, negatív diszkrimináció.

A 2007-ben alapított FRA kedvező fejleményként értékelte, hogy emelkedett a roma gyermekek részvétele az oktatásban, de kiemelte, hogy a korai iskolaelhagyás és a szegregáció komoly problémát jelent. Mint írták, a romák általános foglalkoztatási, lakóhelyi és egészségügyi helyzete nem sok javulást mutat, a cigányellenesség pedig fontos gátja az előrelépésnek.

Mint írták, a rasszizmus elleni fellépés terén nincs számottevő változás az EU-ban a nyolc évvel korábbi adatokhoz képest: a diszkrimináció, a zaklatás és az erőszak továbbra is sok kisebbségit meggátol alapvető jogainak teljes körű gyakorlásában, aláásva egyenlő társadalmi részvételüket.

Rámutattak, hogy az antiszemitizmus számos formában jelentkezhet, a zsidó közösségekben aggodalmat, félelmet kelthetnek olyan események is, amelyeket nem minden fél tart antiszemita megnyilvánulásnak. Itt megemlítették, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt a Soros György elleni kampány leállítására, mondván, ezek a mérgező üzenetek ártanak Magyarországnak.

Az FRA az Egyenlő Bánásmód Hatóság felmérésére hivatkozva közölte, hogy a megkérdezett magyarok több mint harmadát érte már hátrányos megkülönböztetés valamely védett tulajdonsága, például származása vagy éppen kora miatt.

Az ügynökség arról számolt be, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon egyre több olyan esetről érkezett bejelentés 2017-ben, amikor a rendőrök nem megfelelő bánásmódot alkalmaztak menedékkérőkkel szemben, például megverték, levetkőztették őket, azonban az FRA tudomása szerint egyetlen rendőrt vagy határőrt sem ítéltek el ilyen ügyben. Felidézték az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet jelentését, miszerint Magyarországon is történtek ilyen esetek.

Aláhúzták, hogy ez nem csak a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokban fordult elő, az uniós tagállamoknak biztosítékokat kell törvénybe iktatniuk, illetve alaposan ki kell vizsgálnunk minden esetet, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni.

A bevándorlóáradat visszaesése nyomán az EU tagállamainak többségében normalizálódtak a körülmények a befogadóközpontokban, néhány állomáson azonban továbbra is meglehetősen rossz állapotok uralkodnak, elsősorban a legfőbb frontországokban, Görögországban és Olaszországban.

A jelentés több más pontján is kitértek Magyarországra, főként a migrációval kapcsolatos ügyekben.
Hangsúlyozták, hogy Magyarországon a kíséret nélküli kiskorúakat leszámítva gyakorlatilag minden menedékkérőt a röszkei és a tompai tranzitzónában helyeznek el, s ez a nemzetközi és az európai jog alapján szabadságvesztésnek minősül, mivel az ott tartózkodók csak Szerbia felé hagyhatják el a táborokat.

Ennek kapcsán leszögezték: az ilyen esetekben tiszteletben kell tartani a jogellenes és önkényes szabadságvesztés kiszabását megelőző biztosítékokat.

Megemlítették többek között azt is, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága első fokon elmarasztalta Magyarországot, amiért a hatóságok két menedékkérőt jogellenesen tartottak fogva 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, majd küldtek vissza Szerbiába.

Továbbá arra is kitértek röviden, hogy az Európai Bíróság elutasította a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet.

 

Fidesz: azt üzenjük Soros Györgynek, hogy tartsa meg a szennyes pénzét

Az EU alapjogi ügynöksége által közzétett jelentésből az látható, hogy Soros Györgynek tényleg mindenütt megvannak az emberei, még ennél a szervezetnél is – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Orbán és Soros még 2010-ben. A viszony azóta megváltozott. (Fotó: Pelsőczy Csaba / Miniszterelnökség)

A jelentésből egy az egyben visszaköszönnek azok a korábbi hazugságok Magyarországról, amelyeket a “Soros-hálózat” terjesztett – fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Többek között szerepel a jelentésben az a kitétel – folytatta -, hogy ha valaki Soros Györgyöt támadja vagy vele vitában áll, az antiszemitizmus.

“Miközben mindenki tudja, hogy sohasem Soros György származásával volt bajunk – ő egy magyar származású ember -, hanem a nézeteivel és a bevándorlást segítő tevékenységével” – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hozzátette: Soros György egy spekuláns, spekulációból szerezte a vagyonát, másokat tönkretett, innen van a pénz, és ezt a migráció szervezésére akarja most felhasználni.

“Mi azonban nem kérünk ebből, és az olaszokkal együtt azt üzenjük Soros Györgynek, hogy tartsa meg a szennyes pénzét” – fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Az antiszemita kártya kijátszása ellen tiltakozik a kormányszóvivő

Az antiszemita kártya kijátszása ellen tiltakozott Kovács Zoltán kormányszóvivő a Globe and Mail című lapban szerdán megjelent rövid írásában, miután a kanadai újság egy június 1-jei cikkében azt írta: a nem keresztény kisebbségek a jelek szerint veszélyben vannak Magyarországon.

A cikk szerzője, Erna Paris azt a kérdést vetette fel, hogy vajon a magyarországi zsidóknak össze kellene-e pakolni a holmijukat, hogy elhagyják az országot. Szerinte Orbán Viktor anélkül marginalizálta a zsidókat Magyarországon, hogy néven nevezte volna őket, a beszédeiben alkalmazott ismert antiszemita szóképeket akár vehette volna némelyik németországi, késő 18. század utáni és 1945 előtti forrásból is.

Erna Paris felidézte a Fidesz nagy sikert hozó választási kampányát, amelynek alapját a Soros György démonizálása és célkeresztbe állítása adta.

A kormányszóvivő a kanadai lap szerkesztőségének címzett reagálásában kifejtette: Orbán Viktor kormányzása alatt döntöttek egy holokausztmúzeum létrehozásáról Magyarországon, bevezették a holokauszt-emléknapot, módosították az alkotmányt, hogy a magyarországi zsidóságot a nemzet elidegeníthetetlen részeként elismerjék, szigorú törvényeket fogadtak el a holokauszttagadás és a gyűlöletkeltő jelképek használatának büntetésére, valamint zéró toleranciát hirdettek az antiszemitizmussal szemben.

“Kérem, hagyjanak fel az antiszemita kártya kijátszásával. Ez elcsépelt és cinikus, sokak számára sértő” – fogalmazott a kormányszóvivő.

“Soros György hadserege” – “Nem szeretik a keresztényeket”

“Nem szeretik a keresztény hagyományokat, nem szeretik a keresztényeket, össze akarnak keverni minket másokkal.” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

*

A fentiekre rövidesen publicisztikában reagálunk.

Címkék:bevándorlás, EU, migráció, Orbán Viktor miniszterelnök, Soros György

[popup][/popup]