A Sin Bét kiskorú zsidókat gyanúsít egy palesztin nő meggyilkolásával

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Sin Bét biztonsági szolgálat vasárnap bejelentette, hogy a múlt héten letartóztatott kiskorú zsidókból álló csoportot gyanúsítja egy palesztin nő meggyilkolásával.

Anna Ahronheim on Twitter

Throwing rocks can kill: 47-year-old #Palestinan Aisha Muhammad Talal Rabi died after a large rock thrown by #Israeli settlers smashed thrown the windshield of the car in which she & her husband were in near Nablus in the West Bank last night.

A 47 éves Aisha Rabi az utasülésen utazott családja társaságában, amikor egy nagy kő átszakítva a szélvédőt fejen találta.

“Intenzív hírszerzési tevékenységet követően a Sin Bét és az izraeli rendőrség 2018. december 30-án számos gyanúsítottat letartóztattak egy kődobálásos támadással kapcsolatban, amely során 2018. október 12-én péntek éjszaka Rahelim közösség közelében Aisha Rabit (47), badii rezidenst és kilencgyermekes anyát, autózás közben meggyilkolták,” közölte a Sin Bét, először árulva el részleteket a nyomozással kapcsolatban. “A gyanúsítottak súlyos terrorista bűncselekményekért, beleértve a gyilkosságot, letartóztatásra kerültek.”

A biztonsági ügynökség továbbá megjegyezte, hogy az öt “kiskorú gyanúsított a Pri Ha’aretz jesiva növendéke Rehelemben, mely közel fekszik az incidens helyszínéhez.”

“Szombat reggel, a támadást követő reggelen, egy csapat aktivista autóval [megszegve a vallási előírásokat, mely szerint sábátkor nem szabad autót vezetni] Yitzharból Rehelimbe utazott azzal a céllal, hogy kioktassák a jesiva fiatal tanulóit, hogyan készüljenek fel és birkózzanak meg a Sin Bét-kihallgatásokkal.”

A nyomozás többi részletére továbbra is hírzálat van érvényben.

A Sin Bét szerint a letartóztatások kezdete óta „összehangolt és folyamatos erőfeszítések zajlanak, melyek mögött a szervezet és alkalmazottai rágalmazása és munkájuk aláásása áll. Ez a kísérlet elítélendő, de nem akadályozza meg a Sin Bétet abban, hogy folytassa tevékenységét a terrorcselekmények meghiúsítására, akár zsidó akár palesztin, az állam értékrendszere szerint és az állam biztonsága érdekében.”

Míg a korábbi palesztinok elleni támadások zsidó gyanúsítottai azzal vádolták a Sin Bét ügynökeit, hogy megkínozták őket a kihallgatások során, a biztonsági szolgálat kijelentette: „a kihallgatásokat a törvény szerint végzik, és az államügyészség felügyelete alá tartoznak.”

„A kihallgatásokban érintett fogvatartottak minden törvény adta jogukkal élhetnek. A kihallgatott személyek jogainak megtagadására vonatkozó állítások alaptalanok, és céljuk, hogy elvonják a figyelmet azokról a súlyos gyanúkról, amelyek miatt a letartóztatásokra és a kihallgatásokra sor került,” zárja a nyilatkozat.

Az áldozat férje, Yakoub Rabi azt nyilatkozta, hogy reméli, felesége gyilkosai börtönbe kerülnek, ugyanakkor megjegyezte, az igazságtétel sem fogja visszahozni a feleségét.

Teljes cikk

[popup][/popup]