„A segélyszállítmányok jelentős része a Hamasz kezébe jut”

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai külügyminisztérium szankciós listára vett egy izraeli szervezetet a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok akadályozása és konvojok megkárosítása miatt. A szervezet szerint ők csak azt akarják megakadályozni, hogy a segély a HAmasz kezébe jusson.

A kormányzati közlemény szerint a radikális Cav 9 csoportról van szó, amelynek tagjai hónapok óta ismétlődő módon nehezítik a humanitárius segítség szállítását, részben akadályokat állítva a Jordániából a Gázai övezet felé vezető utakra, esetenként pedig erőszakos eszközökkel. A csoport Ciszjordániában is aktív.

Az amerikai büntetőintézkedésről szóló közlemény szerint a Cav 9 tagjai humanitárius szállítmányokat szállító kamionokat is megtámadtak, amelyeknek szállítmányát az útra borították, valamint a ciszjordániai Hebron közelében felgyújtottak két járművet.

A washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy nem tűri a szabotázsakciókat és erőszakot a humanitárius szállítmányok ellen, és a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál az elkövetők felelősségre vonására, és erre sürgeti az izraeli hatóságokat is.

Az amerikai kormányzat több alkalommal hozott szankciós intézkedést ciszjordániai zsidó telepesek ellen is, akik az indoklás szerint erőszakosan viselkedtek palesztinokkal szemben.

A szervezet válaszolt a szankciókra. “Törekvésünk jogos demokratikus és erőszakmentes tiltakozás annak érdekében, hogy a háborúban ne nyújtsanak segélyt a Hamásznak. Ennek megakadályozása ellentétes minden amerikai és liberális értékkel” – áll a szervezet válasznyilatkozatban. “A Gázába szállított segélyek nagy része nem a civilekhez jut, hanem közvetlenül a Hamász terrorszervezet kezébe kerül, amely nők, idősek és gyermekek százait mészárolta le, erőszakolta meg – köztük amerikai állampolgárokat.”

MTI/Szombat

[popup][/popup]