„A sátrakban a Hamasz főként nőket és gyerekeket fog elhelyezni”

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

    Az izraeli katonai rádió szerint mintegy harmincezer palesztin vesz részt az enklávé határán folyó tömeges demonstrációkban, a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet által szervezett “tömegek menetén”.

Yahya Sinwar palesztin vezető a határ mellett felállított sátorvárosban – a tévékamerák és fényképezőgépek kereszttüzében – harcra tüzeli a palesztinokat (AFP PHOTO / Mohammed ABED)

A határ mentén öt helyen gyülekező palesztinok égő autóabroncsokat dobálnak a határ túloldalán álló izraeli katonák felé. A katonák először figyelmeztető lövéseket adnak le a határkerítést megközelítőkre, majd éles lövedékeket használnak, lehetőleg a határsértők lábát célozva.

Tizenegy palesztin meghalt és több mint ezeregyszáz megsebesült a Gáza övezet és Izrael határán zajló nagyszabású palesztin tüntetéseken – a Hamasz tájékoztatása szerint. Az izraeli hadsereg közleménye szerint, mindazok, akik életüket vesztették, erőszakos cselekményeket kezdeményeztek.

Az izraeli határ védelmét személyesen Gadi Ejzenkot vezérkari főnök vezényli tömegoszlató eszközök és szükség szerint éles fegyverek bevetésével. A palesztinoldalon a sátraknál a Hamász legmagasabb szintű irányítói, Jahja Szinvar, a mozgalom gázai vezetője, Iszmail Hanije, a szervezet politikai főnöke is bátorítja és bíztatja a tüntetőket.

Életkép a sátorvárosban

“Nem adunk fel semmit és nem alkudozunk a cionistákkal Palesztina földjéről” – hangoztatta Haníje. “Dicsőség minden palesztinnak, aki ma, a föld napján előlépett, hogy megírja a jövőt. Izrael fenyegetései nem rettentenek el minket” – tette hozzá.

A halottak között egy 16 éves fiatal is van, és az izraeli katonák elfogtak egy hétéves palesztin kislányt a határkerítésnél. “Az izraeli hadsereg a kisgyereket foglyul ejtette, majd biztonságosan visszajuttatta a szüleihez. A Hamász terrorista szervezet cinikusan nőket és gyerekeket használ, a kerítéshez küldi őket, és veszélyezteti az életüket” – közölte a izraeli katonai szóvivő.

A palesztin tüntetők a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint köveket is dobálnak a katonák felé, és egy csoportjuk pokolgépet próbált elhelyezni a határnál.

Fegyvertelen tüntetők baltával

A Hamász folyamatos zavargásokat tervez a határnál hat hétig, egészen május 14-éig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának napjáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba).

A radikális iszlamista szervezet közölte, hogy hétszáz méterre a határtól hatalmas sátrakat állít fel – amelyekben főként nőket és gyerekeket fog elhelyezni -, és ezek lesznek a folyamatos tüntetések kiindulópontjai.

Címkék:Gáza, Hamasz, tüntetés

[popup][/popup]