A román miniszterelnök szolidaritási látogatást tesz Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelbe utazott a román miniszterelnök, hogy kifejezze országa szolidaritását az izraeli néppel, illetve az ott élő jelentős román közösséggel – közölte kedden a bukaresti kormány.

Marcel Ciolacu és Benjamin Netanjahu

Marcel Ciolacu Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel tárgyal, illetve találkozik Menahem Hacohennel, aki 1997-2011 között a romániai zsidó közösség főrabbija volt, és akit Klaus Iohannis román államfő pénteken a vallások közötti párbeszéd javítása, a román-izraeli kapcsolatok erősítése terén szerzett érdemeiért a Románia Csillaga érdemrend tiszti fokozatával tüntetett ki.

“Ezekben a vészterhes időkben Románia stabilitási tényező, a béke, a demokratikus értékek, az emberi jogok védelmezője marad, és határozottan elutasítja a terrorizmust, antiszemitizmust, idegengyűlöletet és gyűlöletbeszédet” – idézte Ciolacut a bukaresti kormányközlemény.

A bukaresti külügyminisztérium múlt heti közlése szerint négy izraeli-román kettős állampolgár vesztette életét az Izrael és a Hamász között kirobbant háborúban, több mint 300 román állampolgárt pedig a Tarom légitársaság gépei hoztak haza Izraelből a háború kitörését követően.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2800-at, a sebesülteké pedig a 11 ezret.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről. (MTI)

[popup][/popup]