A román államfő támogatja egy bukaresti holokausztmúzeum létrehozását

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Klaus Iohannis román államfő a holokauszt áldozatainak romániai emléknapja alkalmából tartott csütörtöki beszédében azt mondta, hogy teljes mértékben támogatja egy bukaresti zsidó- és holokausztmúzeum megalapítását.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

A bukaresti holokauszt-emlékműnél tartott beszédében az elnök kifejtette, hogy az elmúlt tíz évben Románia felelősen, józanul és visszavonhatatlanul felvállalta ezt a fájdalmas múltat, amelyet a kommunizmus ideje alatt a román hatóságok elhallgattak. „Nehéz folyamat volt, de bebizonyítottuk, hogy teljes mértékben megtanultuk a múlt leckéjét” – mondta Iohannis, aki arra figyelmeztetett, hogy ma a menekültválság miatt újjáéledhet a populizmus és a rasszizmus, majd ezek elutasítására szólította fel a hallgatóságot.

Kifejtette: a holokauszt-emlékmű azért található Bukarest belvárosában, egy közintézmény közelében, mert ezáltal azt hivatott kifejezni, hogy a romániai zsidóság tragédiája a társadalom szeme láttára történt, és az emlékmű a román állam felelősségét is hivatott hangsúlyozni a második világháború idején etnikai és faji alapon elkövetett embertelen cselekedetekben.

Románia az elmúlt bő egy évtizedben jelentős előrelépést tett felelőssége elismerése terén – hangoztatta Iohannis -, s az éberséget választotta, hogy küzdjön a gyűlölet és a diszkrimináció ellen, továbbá az ellen, hogy az áldozatok emlékét megsértsék a zsidó népirtás jelentőségének lekicsinylésével.

A román állam csak a kétezres évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidónak az 1941-44-es időszakban történt legyilkolásáért. A román közigazgatás alatt lévő területekről 120 ezer zsidó vált a népirtás áldozatává, de Transznisztriát (a román katonai ellenőrzés alá került Dnyeszteren túli területet), Bukovinát és Besszarábiát is beleszámítva a romániai áldozatok száma meghaladja a negyedmilliót.

[popup][/popup]