A “rendszerszintű rasszizmus” problémája

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Konzervatív liberális szerzők tévesnek és károsnak nevezik azokat az elméleteket, amelyek az állítólagos rendszerszintű rasszizmussal magyarázzák a feketék hátrányos helyzetét. Úgy vélik, hogy csak elkendőzi és félrekezeli a bajokat, ha az esélyegyenlőség szociális problémáját etnikai kérdésnek tekintjük – írja a metazin.hu.  

Marcia Fudge kongresszusi képviselő 2018-ban

„Én nem akarom a rendszerszintű rasszizmus kifejezést retorikai fegyverként használni a faji egyenlőtlenséggel kapcsolatos vitában, mert úgy tartom, hogy ez a kifejezés csak arra jó, hogy valaki felülkerekedjen, de anélkül, hogy szembenézzünk a problémákkal” – halljuk Glenn C. Lourynak, az etnikai egyenlőtlenség témájára specializálódott közgazdászprofesszornak podcast adásában.

A fenti mondatok a kritikai rasszelmélet egy másik ismert kritikusának, John McWhorternek arra a kérdésére hangzanak el válaszul, hogy vajon helyes-e az amerikai feketék hátrányait intézményesített rasszizmussal magyarázni. Loury helytelennek ítéli ezt a megközelítést. A téma szakértőjeként nem vitatja, hogy az amerikai feketék társadalmi helyzete rosszabb, mint a fehéreké, és azt sem, hogy ez súlyos probléma, amely ellen tenni kell. De nemcsak tévesnek, hanem kifejezetten károsnak tartja azt a divatos megközelítést, amely mindezt a mai, gyakran látens egyéni előítéletekkel, illetve az intézményrendszerben implicit módon jelen lévő diszkriminációval magyarázza. Loury abszurdnak tartja, hogy például az egyetemeken eluralkodó woke divat képviselői az egyenlőtlenségre hivatkozva mindenhol rasszizmust orrontanak. Így például azt, hogy az intézményi diszkriminációra vezetik vissza a feketék átlagnál magasabb halálozását a koronavírus járvány során csakúgy, mint  a feketék magasabb arányát a börtönökben.

Teljes cikk

Címkék:rendszerszintű rasszizmus

[popup][/popup]