A rendőrség mentette ki Izraelben az ultraortodoxok haragja elől a polgármesternőt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrség mentette ki Izraelben az ultraortodox szélsőségesek haragja elől, egy “ostromlott” épületből a polgármesternőt Bét Semesben kedd este – jelentette a The Times of Israel.

Szélsőséges ultraortodxok lázongása Bét Semesben 2023. augusztus 29-én (Képernyő fotó)

Ultraortodox szélsőségesek tucatjai szemeteskukákat gyújtottak fel, és megrongálták Bét Semes női polgármesterének, Aliza Blochnak az autóját – betörték a gépjármű szélvédőjét és kilyukasztották a kerekeit – miközben részt vett egy új, ultraortodox általános iskola felavatásán városában. Az új intézmény a vizsnyici haszidokat fogja szolgálni.

A zavargók körülvették és különböző tárgyakkal dobálták az épületet. A polgármesternőt közel két óra elteltével jelentős erőkkel felvonuló rendőrök mentették ki az iskolából, miközben egy rendőr fejsérülést szenvedett és orvosi ellátásra szorult, mert a rendbontók kövekkel dobálták őket.

Néhány nappal korábban a helyi vallási szélsőségesek megrongáltak egy hirdetőtáblát, amelyen az őszi helyhatósági választásokra kapmányoló Bloch arca látszott. Az ultraortodox városokban és negyedekben az utóbbi években rendre megtámadják és befestik vagy letépik a nők arcát ábrázoló hirdetéseket.

Jichák Hercog államelnök szerda reggel telefonbeszélgetésben támogatásáról biztosította az ortodox módon vallásos Aliza Blochot. Hercog a beszélgetésükről kiadott közleményben elítélte a Blochhal szembeni erőszakot, amelyet elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezett.

Szintén bírálta a zavargást Móse Arbel, az ultraortodox Sasz párthoz tartozó belügyminiszter, és felszólította a bűnüldöző szerveket, hogy állítsák bíróság elé a felelősöket. Eddig nem került sor letartóztatásra.

A 2018-ban megválasztott Bloch Bét Semes első női polgármestere, és újra indul az október végi helyhatósági választáson a Jeruzsálemtől mintegy harminc kilométerre nyugatra található, egyre szigorúbban vallásos városban. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]