A radikális vallásos cionisták nem akarnak arab pártot a koalícióba

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Likudban viszont nem vették jó néven, hogy a vallásos cionista frakció vezetőjének nem áll szándékában támogatni Benjamin Netanjahu miniszterelnököt egy olyan kormányalakításban, amely az Egyesült Arab Listából kivált iszlamista Ra’am segítségével jönne létre.

Bezalel Szmotrics

A héber médiában –írja az ujkelet.live – megjelent riport (Juval Karni) szerint a Likud egyik vezető tagja megfenyegette a vallásos cionisták vezetőjét, mondván amennyiben Bezalel Szmotrics megakadályozza a jobboldali kormány megalakulását és ötödik választásokra kényszerít minket, akkor gondoskodni fogunk arról, hogy ne lépje túl a választási küszöböt.

A szombat este kezdődő Mimuna ünnepségen[1] résztvevő miniszterelnök ismét felszólított mindenkit stabil jobboldali kormány alakítására, miközben Naftali Bennett (Jamina) Jáir Lapiddal tárgyalt egy alternatív koalíció megalakításáról.

A harc a hazáért és Izrael földjéért nem ért véget. A rendezésért folytatott harc [Júdea és Szamária] még nem ért véget. Azért harcolunk, hogy megvédjük magunkat. Harcolunk Irán ellen, amely vissza akar térni a nukleáris megállapodáshoz. Ezekkel a kihívásokkal és az előttünk álló óriási lehetőségekkel szemben most évekig stabil, jobboldali kormányra van szükségünk, amely minden izraeli állampolgárral törődni fog – közölte a miniszterelnök irodája a Márk Osznat (Likud) szervezte Mimuna ünnepségen elhangzottakkal kapcsolatban.

Netanjahu nyilvánvalóan a lehetséges jobboldali kormány jelenleg különböző utakon járó jelöltjeire utalt, például a Likudból kiváló Gideon Szá’árra (Új remény), aki többször egyértelműen elutasította a csatlakozást és Naftali Bennettre, aki a zaftos politikai ígéretek ellenére is tartózkodik a miniszterelnök vezette kormány támogatásától.

A másik kulcsszereplő Bezalel Szmotrics szombat este egy petah tikvai Mimuna ünnepségen szintén megerősítette pártjának álláspontját az iszlamista Ra’am frakció támogatásával megalakuló Netanjahu kormányhoz való csatlakozással kapcsolatban, mondván

Lehet vitatkozni, magyarázkodni és koalíciókat alakítani, de a sorsdöntő döntéseket a zsidó pártok fogják meghozni és mindazok, akik elismerik a zsidó nemzetet.

Szmotrics továbbra is úgy véli, hogy a Ra’am-képviselők nem legitim partnerek egyetlen kormányban sem.

Teljes cikk

[1] Észak-afrikai arab országokból származó zsidók ünnepe

[popup][/popup]