A radikális jobboldaliak által illegálisan épített zsinagógát le kell rombolni

Írta: Erős-Hajdú Szilvia (Új Kelet hetilap, Izrael) - Rovat: Hírek - lapszemle

“Egy csapat huligán egyszerűen kisajátított egy magánkézben lévő palesztin területet és ott illegálisan zsinagógát épített fel Givat Zeevben.” Ezt a zsinagógát, a Legfelső Bíróság döntése értelmében mihamarabb le kell rombolni” – nyilatkozta Moshe Jaalon izraeli védelmi miniszter tegnap.

moshe-yaalon-forrás israelstreetorgAz illegálisan felhúzott zsinagógára, már több hete kimondták a bontási határozatot, de azt a helyiek többször megakadályozták. Korábban azt állították, hogy a területet megvásárolták palesztin tulajdonosától, de egy rendőrségi vizsgálatból kiderült, hogy hamis az az állítás. 

– Megértem a helyiek elkeseredését, hogy le kell rombolnunk az illegálisan épített zsinagógáról, ezért küldtem egy 135 négyzetméteres átmeneti barakkot, amíg felépül az új, állandó zsinagóga, annak ellenére, hogy ez nem lett volna kötelességem – nyilatkozta Bugi. (A helyiek visszaküldték az adományt.)

A Védelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Jaalon kitért a nyáron Beit El-ben történt házrombolásokra is (itt is illegálisan épített házakat rombolt le a katonaság). Mint Jaalon elmondta, a radikális jobboldal tettei nem légüres térben keletkeznek, ezeket a fiatalokat egyes zsidó politikusok tüzelik.

A Beit Elben illegálisan felépített házak helyett nyáron 24 lakóegységet ajánlottak fel az ott élőknek egy másik helyen, de inkább a konfrontációt választották, ahogyan történt ez a Templom hegyen is.

Forrás: ynetnews, Új Kelet hetilap, Izrael

 

[popup][/popup]