A rabbi maga is megfertőződött, de elrendelte a harédi iskolák megnyitását

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Chaim Kanievsky vezető ultraortodox rabbi elrendelte a haredi fiúiskolák újranyitását vasárnaptól, annak ellenére, hogy ezt továbbra is tiltják a COVID-19 terjedésének visszaszorítását célzó zárlati intézkedések.

Chaim Kanievsky (fotó: Wikipedia)

Benjamin Netanjahu miniszterelnök felszólította az ultraortodox közösséget, hogy ne nyissa meg az iskolákat, és tartsa be az érvényben lévő intézkedéseket, még akkor is, ha vasárnap néhány korlátozás enyhítésre kerül, ideértve az óvodák és a 0-6 éves gyermekek napközijének megnyitása – írja az ujkelet.live.

„Kérem a haredi közösséget, hogy ne tegye ezt. [Kérem] a vezetőket, hogy ne tegyék. Nem a szabályok megsértése miatt. A Tóra az életet szentnek tekinti, és ezzel [az iskolák megnyitásával] életeket veszélyeztettek” – jelentette ki a miniszterelnök szombat este, a TV-ben közvetített sajtónyilatkozatában.

Netanjahu szerint az izraeli hatóságok a lehető legnagyobb mértékben végre fogják hajtani a korlátozásokat.

„A képességeinknek megfelelő jogi eszközöket fogunk alkalmazni” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy korlátozott számú tiszt és ellenőr van, nem jut belőlük minden utcára.

A 92 éves Kanievsky rabbi, aki maga is megfertőződött a koronavírussal, szombaton adta ki az utasítást, miután az elmúlt héten nem született megállapodás az iskolák újranyitásáról – jelentette a Behadrei Haredim ultraortodox híroldal. Az Ynet híroldal szerint a rabbi felszólította a diákokat, hogy tartsák be a társadalmi távolságtartásra vonatkozó rendeleteket, és korlátozzák az osztályokban lévő tanulók számát.

A szeptember 18-án indított országos zárlat korlátozásait vasárnap kezdik szakaszosan megszüntetni, az óvodák és a napközik újranyitásával, a vírus gócpontokon is, amelyek jelenleg főleg haredi területeken vannak. Az összes többi iskola egyelőre nem nyithat meg.

Teljes cikk

Címkék:Kanievsky, ortodox iskolák

[popup][/popup]