A perverzió ártatlansága?

Írta: Kocsis Péter/nyugat.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

 Saudek, aki sohasem tagadta, hogy imádja a nőket

Saudek

Jan Saudek a kortárs fotóművészet egyik legismertebb alakja világszerte. Magyarországon is sokan ismerik nevét, a szakmabelieken kívül is: reprodukciói a világ sok pontján kaphatóak, állandó kiállításai pedig számos cseh nagyvárosban megtekinthetőek. Merész és meghökkentő képeinél csak élete izgalmasabb.

Jelenleg 79 éves, házasságon belül 5 feleségtől 7 gyermeke született eddig, és már várja a nyolcadikat! Most mutatják be Csehországban az életéről szóló filmet, és a hírek szerint 2015-ben Magyarországon is lesz nagyobb kiállítása – ennek apropójából írunk róla.

„Régen azon stresszeltem, hogy megéljem a gyermekeim 18. születésnapját, aztán hogy fejben tartsam a számukat, most meg azon izgulok, hogy a következő utód születését megérjem!” – mondta a minap egy interjúban a kalandos életű művész. A sajtó által emlegetett és felsorolt 7 gyermekes lista csak a házasságban születetteket tartalmazza, de bőven akad még itt-ott utód a világban, talán olyan is, akiről nem tud. „Egy tucat a minimum” – legalábbis Saudek szerint. Mindenesetre a mostani édesanya (34 éves) büszke arra, hogy „rekordot” ért el – az ugyanis valószínű, hogy ő az egyetlen, akitől Saudek immár harmadik gyermekét várja.

Saudek sohasem tagadta a nők iránti vonzalmát, és azt sem, hogy – különösen cseh szemmel – meglehetősen szabados életet élt és él. Úgy tűnik, ez a minta „öröklődik”: legidősebb fia Samuel (51 éves) édesapja volt barátnőjével, azaz mostohaanyjával él együtt, és négy gyermekük van. Saudek (jelenleg) legfiatalabb gyermeke Anna-Marie, 5 esztendős.

Saudek prágai zsidó családból származik, rokonságának legtöbb tagja a haláltáborokban vesztette életét. Az erotika és az ártatlanság különös, már-már perverz ábrázolásával lett világhírű, és azon kevés művészek közé tartozik, akiknek képeit első látásra felismerheti a nem szakmabéli is. Már a 70-es években ismert lett Nyugat-Európában, ezért hamar a megfigyelt művészek sorába került, többször zaklatta a rendőrség. Képeit a mai napig sokan használják fel lemez- vagy könyvborítókhoz, színházi díszletekhez, és a galériákban is keresett daraboknak számítanak. Saudek ikertestvére a cseh(szlovák) képregény-művészet úttörő alakjának számít.

Saudek
A teljes cikk itt olvasható.
320353_saudek
[popup][/popup]