A palesztinokon múlik a közel-keleti béketerv

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az ajtó nyitva marad a palesztinok előtt, ha elfogadják az Egyesült Államok közel-keleti béketervének gazdasági részét – jelentette ki szerdán Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök tanácsadója, aki egyúttal azzal vádolta a palesztin vezetőket, hogy semmibe veszik népüket.

Jared Kushner szaúdi vezetők társaságában 2017-ben (AP Photo/Evan Vucci)

Ha a palesztin vezetők “javítani akarnak népük életkörülményein, megtehetik azzal, hogy elkötelezik magukat e nagyszerű terv iránt, amelyet bemutattunk. (…) Mindig nyitva hagyjuk előttük az ajtót” – fogalmazott az amerikai szervezésű bahreini konferencián Kushner.

“A palesztin vezetők mindig csak Izraelt és mindenki mást tesznek felelőssé népük problémáiért, holott gyakorlatilag mindenki egyetért abban, hogy mindez megoldható, ha kormányuk elfogadja ezeket a reformokat” – tette hozzá Donald Trump veje.

Palesztin vezetők azzal vádolták a Trump-kormányzatot, hogy az “egyik kezével jutalmaz”, a másikkal “büntet”.

A Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok volt a palesztinokat segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) legnagyobb támogatója korábban, de a Trump-kormányzat tavaly augusztusban bejelentette, leállítja a szervezet pénzelését.

Az UNRWA 2017-ben még 364 millió dollárt (103 milliárd 376 millió forintot) kapott Washingtontól. Februárban pedig az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) szüntette meg a palesztinoknak nyújtott támogatást, akiknek 2017-ben még 268 millió dollárt (76 milliárd 112 millió forintot) biztosított.

“Ha az Egyesült Államok annyira aggódik a palesztinok jóléte miatt, miért hozott ilyen büntető intézkedéseket ellenünk?” – tette fel a kérdést a ciszjordániai Rámalláhban Hanan Asravi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) magas rangú tisztségviselője.

Az amerikai megszorításokra széles körben úgy tekintenek, hogy Washington a kapcsolatok ismételt felvételére akarja rábírni a palesztinokat. Az Egyesült Államok és a Palesztin Hatóság között mindenféle hivatalos kapcsolat megszakadt azt követően, hogy Trump 2017-ben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és ennek jegyében átköltöztette oda az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét.

Kushner a kedden kezdődött konferencián – ahol megvitatják javaslatait – sürgette a palesztin vezetőket, hogy gondolják át az általa javasolt csomagot, amely 50 milliárd dolláros (több mint 14 ezer milliárd forintos) befektetést helyez kilátásba Palesztinában és a környező arab országokban arra az esetre, ha a palesztinok békét kötnek Izraellel. A konferencián sem az izraeli, sem a palesztin kormány nem vesz részt.

A Gázai övezetben szerdán százak tüntettek az amerikai gazdasági javaslat ellen, egyesek Donald Trumpot és közeli szövetségesét, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt ábrázoló képeket égettek. (MTI)

[popup][/popup]