A Palesztin Hatóság jogi úton záratná be Amerika jeruzsálemi követségét

Írta: avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

fotó: AFP Photo/Thomas Coex

A Palesztin Hatóság szerdán hivatalosan benyújtotta listáját a Washington ellen felhozott vádakról az ENSZ Nemzetközi Bíróságának, hogy bírósági végzést szerezzen az amerikai nagykövetség Jeruzsálemből való eltávolítására.

Donald Trump amerikai elnök 2017 december 6-i bejelentése, hogy hivatalosan elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és átköltözteti az amerikai nagykövetséget a szent városba, kemény nemzetközi kritikát vont maga után, valamint erőszakos tiltakozásokat robbanantott ki Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia), Kelet-Jeruzsálemben, Gázában és a muzulmán világban. Számos európai városban tartottak Izrael-ellenes gyűléseket, amelyek közül néhány antiszemitizmusba fordult.

Az amerikai nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetésére tavaly május 14-én került sor.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász válaszul Trump béketervét arcul csapásnak nevezte, mely sérti a palesztinokat, és kijelentette, hogy népe egyik pontját sem fogja elfogadni, és az Egyesült Államok már nem szolgálhat a bétárgyalások közvetítőjeként.

A Trump-kormány 2018-ban minden támogatást megvont a palesztinoktól a biztonsági erőfeszítésekre szánt segélyt leszámítva, utóbbit végül a palesztinok kérésére szüntették meg februárban.

Trump jövő hónapban áll elő a nagy titokkal övezett közel-keleti béketervével, amit a palesztinok látatlanul elutasítottak, mondván erősen elfogult Izrael javára.

„Egy évvel azután, hogy a Trump-kormány végrehajtotta provokatív és illegális intézkedését, a palesztin állam továbbra is igazságot és elszámoltathatóságot keres a törvénytisztelő államok rendelkezésére álló eszközök és mechanizmusok révén a nemzetközi rendszeren belül,” mondta Riyad al-Malki palesztin külügyminiszter a kormány hivatalos hírügynöksége, a Wafa oldalán megjelent nyilatkozatban.

A palesztin kormány kijelentette, továbbra is harcolni fog az „illegális agresszív intézkedések” ellen, és megfogadta, hogy „nem adja meg magát a politikai megfélemlítésnek és zsarolásnak”.

Teljes cikk

[popup][/popup]