A palesztin gyerekek

Írta: Szabó Gábor - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ENSZ nem ítélte el se a Hamaszt se többi palesztin szervezetet, amelyik gyerekkatonákat használ.

tegnapi írás után egyik olvasóm kérdezte, hogy miért csak az Izraeli gyerekeket említettem és a Palesztin gyerekeket miért nem?

Ezen elgondolkoztam egy picit és elég sok mindenre jutottam.

Az az igazság, hogy a szíriai, jemeni, mianmari, szudáni, és az afgán gyerekeket sem említettem. Pedig azok közül is sokan halnak meg mostanában. Meg a Boko Haram által 2014-ben elrabolt lányokat sem említettem. Azoknak a nagy része a mai napig sem került elő.

Aztán arra gondoltam, hogy az ENSZ meg a különféle gyermek- és embervédő szervezetek, a háború kitörése óta hányszor említették a palesztin gyerekek szenvedését, de egyszer se volt szó az elrabolt izraeli gyerekekről. Még a vöröskereszt se látta őket. Azt se tudjuk élnek-e még.

Aztán az is eszembe jutott, hogy se az ENSZ, se a “Save the Children”, se a WHO (az Egészségügyi Világszervezet) se a többi hasonló szervezet nem említette, hogy az évek során hány palesztin gyereket kényszerített a Hamasz alagútásásra. Hány gyerek halt meg miközben a Hamasz részére a földet túrta vagy esetleg rakétákat szerelt össze.

Azt sem említik, hogy a Hamasz soraiban nagyon sok a 15-16-17 éves, aki fegyvert használ. Mint az most olvastam, a (fegyveres szervezetben szolgáló) fegyvertelen gyerekek is gyerekkatonának számítanak. Az ENSZ mégsem ítélte el se a Hamaszt se többi palesztin szervezetet, amelyik gyerekkatonákat használ.

Ezek a szervezetek arról se beszélnek, hogy a Hamaszosok a gyerekeket élő pajzsnak használják.

Itt van egy kép, amin két terroristát látunk RPG-vel a vállukon, körülöttük meg gyerekek.

Ez a kép gondolom egy drónról készült. Ebben az esetben az izraeli haderő gyakorlatilag tehetetlen, hiszen ha rálő ezekre a fegyveresekre, akkor nagy eséllyel a gyerekek egy része is megsérül.

Persze, hogy is emelhetne az ENSZ szót az ellen, amit az UNRWA iskolákban, azaz ENSZ iskolákban tanítanak a palesztin gyerekeknek.

 

Európa

Az is eszembe jutott, hogy nem hiszem, hogy a Második Világháború ideje alatt az angolok vagy az amerikaiak túl sokat aggódtak volna azon, hogy mi lesz a német gyerekekkel vagy úgy általában az ártatlan lakossággal. Sőt, valószínűleg még a francia, belga, meg holland lakosság sem állt aggodalmaik középpontjában. Ott bombáztak ahol a német hadsereget tudták támadni.

Aztán amikor az Ukránoknak sikerül belőni Oroszországba, bárki is aggódik az ártatlan orosz áldozatok miatt? Nem hiszem. Azt hiszem, mindenki megérti, hogy azok a saját diktátoruk döntései és tettei miatt szenvednek.

 

A sajtó és a közösségi hálók

Akkor miért is jutnak a palesztin gyerekek az olvasóm eszébe? Azért mert a sajtó is és a közösségi hálók is azzal vannak tele. Az emberek már arra vannak kondicionálva, hogy állandóan a palesztin gyerekek szenvedésére gondoljanak és az egész úgy van beállítva mintha Izrael lenne a háború okozója.

Azt mintha már el is felejtették volna az újságírók, hogy a Hamasz brutális támadása indította a háborút.

Mintha elfelejtenék, vagy nem hinnék el, hogy ennek ellenére Izrael mindent megtesz, hogy csökkentse a palesztin gyerekáldozatok számát.

A világ összes többi gyerekének a szenvedése meg valahogy lekerült a napirendi pontról.

Ez a palesztinok pszichológiai és PR háborúja.

Szabó Gábor blogja

[popup][/popup]