A palesztin futballszövetség ki akarja tiltatni Izraelt a nemzetközi futball világából

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) egyik tagja, a Palesztin Futballszövetség (PFA) rasszizmussal vádolja az Izraeli Futballszövetséget (IFA), beadványában az IFA tagságának felfüggesztését követeli.

FIFA_wjc_1

A FIFA-nak szavaznia kell a beadványról, amelyet egyébként legalább 75%-os többséggel lehet csak elfogadni. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség május 29-én szavaz a palesztin beadványról.

A palesztinok vádjai nevetségesek, ha a tényeket nézzük. Az izraeli arab játékosok a Beitar Jerusalem-et kivéve minden focicsapatban játszanak.

Az Izraeli Futballszövetséget 1929-ben vették fel a FIFA tagjainak sorába, majdnem két évtizeddel Izrael állam megalakulása előtt. Az IFA azóta is fontos tagja a szervezetnek, 1994 óta pedig az UEFA tagja. Az IFA az egyetlen közel-keleti tagja a FIFA-nak, amelyben jelentős számú keresztény, zsidó és muzulmán játékos futballozik közösen klubszinten, valamint az országos válogatottban.

Ha van focicsapat, amely gyűlölettel szembesül, akkor az az izraeli. A lelátókon zsidóellenes rigmusok szoktak felhangzani, amelyek ellen több-kevesebb sikerrel vagy akarattal lépnek fel a helyi labdarúgó szövetségek.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]