“A Nyugat romokban hever”; „A NATO csődöt mondott”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ilyen megállapításokkal kommentálják európai politikusok a tálibok „villámháborúját”. Az amerikai kivonulást követően a moszlim fanatikusok alig egy hét alatt elfoglalták egész Afganisztánt, az amerikaiak által felszerelt és kiképzett kormányhadsereg pedig meg sem próbálkozott az ellenállással.

Az Egyesült Államok Afganisztán elhagyásával elveszítette a világ vezetőjének presztízsét, míg a NATO megkérdőjelezte saját létjogosultságát, mert drámai módon csődöt mondott – jelentette ki Milos Zeman cseh államfő abban az interjúban, amely kedden jelent meg a Parlamentní Listy nevű baloldali internetes hírportálon.

A cseh elnök attól tart, hogy a tálibok terrorista központot alakítanak ki Afganisztánban és felújítják a terrorista támadásokat az egész világon.

Milos Zeman azt mondta, hogy ezentúl már nem támogatja a cseh védelmi kiadásoknak a bruttó hazai termék (GDP) két százalékára való emelését. Úgy véli, hogy Csehországnak most elsősorban a saját védelmébe kellene beruháznia, mert a NATO-beruházás “egy kissé” pénzkidobásnak minősíthető.

“Beteljesültek mindazok a prognózisok, amelyekről korábban nyilvánosan beszéltem” – szögezte le Zeman, hozzátéve: a forgatókönyv folytatása, hogy a tálibok terrorista központot alakítanak ki Afganisztánban és ezzel kiújulnak a terrorista támadások gyakorlatilag az egész világon.

A szövetséges hadseregek távozása gyávaság és a NATO drámai kudarca. “Véleményem szerint az amerikaiak Afganisztán elhagyásával elveszítették világvezető presztízsüket, a NATO pedig most kétségeket ébreszt a létjogosultságát illetően” – fejtette ki Zeman. Beismerte azonban, hogy a tálibok ilyen gyors térnyerésére ő sem számított. Ismételten hangsúlyozta, hogy Csehország most segítséget kell nyújtson mindazoknak az afgánoknak, akik korábban segítettek az ottani cseh missziónak.

A cseh elnök azon meggyőződésének adott hangot, hogy a NATO támogatása helyett most Csehországnak saját védelmére, annak megerősítésére kell összpontosítania. “Más szóval a NATO afganisztáni csődjének természetes következménye kell legyen a nemzetvédelem és a nemzetvédelmi beruházások megerősítése” – húzta alá.

***

“A Nyugat romokban hever. Rosszul ítéltük meg a tálibok erejét, és ez egyértelmű kudarc” – jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter kedden, az uniós külügyminiszterek online találkozója előtt Bécsben az afgán konfliktus kapcsán.

Schallenberg sajnálatosnak tartja, hogy nem jött létre az uniós kül- és belügyminiszterek közös találkozója, mivel szerinte az Afganisztánban kialakult helyzet átfogó értékelésére lenne szükség. Mint mondta, “humanitárius, emberi jogi, migrációs és biztonságpolitikai válsággal állunk szemben.”

A tárcavezető a kialakult helyzet kapcsán elsődleges feladatként az Afganisztánban rekedt osztrákok kimenekítését nevezte meg. Bejelentette, a külügyminisztérium válságstábot küld Kabulba, hogy elősegítsék a jelenleg még ott lévő osztrák állampolgárok evakuálását. Hangsúlyozta, hogy aki még nem tette meg, haladéktalanul jelentkezzen a minisztériumnál. A kabuli körülményekről szólva hozzátette, nem a repülőgépek felszállása, hanem a reptérre való eljutás a nagyobb probléma. A válságstáb ezért a helyszínen segíti majd a hazatérni szándékozókat.

A miniszter három millió eurós azonnali segélyt jelentett be, melyet a katasztrófaalapokból bocsátanak Afganisztán és a régió rendelkezésre. Hozzátette, a helyben való gyors segítséggel talán megelőzhető, hogy megismétlődjön a 2015-ös migrációs válság.

Szólt az Afganisztán szomszédos országaival tartandó  konferenciáról, amelyet a jövő héten online formában kívánnak megtartani, hogy megvitassák a küszöbön álló menekülthullám megelőzését célzó lehetőségeket.

Schallenberg hangsúlyozta, nem szabad engedni, hogy Afganisztán a nemzetközi terrorizmus melegágyává váljon, az új hatalommal való együttműködés feltételeként pedig a kisebbségek és a nők jogainak tiszteletben tartását nevezte meg.

MTI

[popup][/popup]