A nyolcszáz éves zsidó fürdő a budai Várban

Írta: Makrai Sonja / mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Hétfő óta látogatható a budai Várban a nyolc évvel ezelőtt feltárt XIII. századi zsidó rituális fürdő, amelynek létezése igazolja azt a sokáig vitatott tényt, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett. A tíz méter mélyen lévő mikvében a felújítást követően a víz újra visszavette magának az uralmat. Részt vettünk az első bejáráson.

Mikve Székelyhidi Balázs Magyar Nemzet

(fotó: Székelyhidi Balázs, Magyar Nemzet)

Tizenöt éve, 2000-ben fejeződött be a budai Vár elmúlt évtizedeinek egyik legjelentősebb középkori városi ásatása: a munkálatok alatt viszonylagos épségben sikerült feltárni a királyi palota északi falától a Dísz tér déli oldaláig terjedő településrész pincéit, amelyeket egykor az itt lakók víz-, szőlő- és borkészletének tárolására használtak. Budán IV. Béla király uralkodása óta élt zsidó közösség, a régészeti feltárások szerint három zsinagógát is építettek a Várban. A török kor után, Buda visszafoglalásával véget ért a budai zsidó közösség virágzása. A várat ostromló katonák gyakorlatilag lemészárolták a teljes helyi zsidóságot.

A már látogatható rituális fürdő, a mikve feltárása azért is jelentős, mert igazolja a Képes Krónikában említett 1307-ben emelt nyugati kapu melletti zsinagóga létezését. Utóbbi épület közvetlenül a mai Fehérvári kapu mellett állt; egy közműfelújítás során meg is találták a maradványait 2005-ben. Vélhetően tizennégy méter hosszú épület lehetett, korának egyik legnagyobb téglapadlózatú, boltíves zsinagógája volt. A feltárás és a dokumentáció után a zsinagógát visszatemették, mivel napjainkban a Honvéd Főparancsnokság előtti utcaszakasz húzódik felette.

A nagyközönség előtt most megnyílt nyugati pincerendszerének egyik legrégebbi pontja a parányi, 2-3 négyzetméteres mikve. Ezt a kézzel vájt fürdőhelyet természetes víz táplálta. A mikve építését a Talmud Mikvaot traktátusa részletezi.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]