A New York Times a magyarországi antiszemitizmusról, A Guardian a rezsicsökkentésről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A  New York Times-ban Szegedy-Maszák Marianne foglalkozott az antiszemitizmus erősödésével.

TAz antiszemitizmus újbóli közép-európai és ezen belül magyarországi erősödéséről ír a New York Times amerikai napilap véleményrovatában Szegedy-Maszak Marianne, Washingtonban élő író-újságíró. A tendencia bizonyítására a Jobbik megerősödését, parlamenti párttá válását és egy képviselőjének arra vonatkozó felhívását hozza fel példának, hogy írják össze a zsidó származású képviselőket.
Az újságíró szerint az antiszemitizmus újbóli erősödése fájdalmas, de ismerős jelenség volna már elhunyt apja és vele egykorú rokonai számára. Elgondolkodik azon, hogy szülei vajon mit tartanának a mai Magyarországról. Megállapítja, hogy régi sztereotípiák – például, hogy a zsidók azonosak a kommunizmussal és a kapitalizmussal – fűtik a Jobbik támogatottságát.

*

Aki a piaci viszonyokba beavatkozik, netán egyenesen az energiaszolgáltatókat akarja államosítani, az javíthatatlan bolsevik és a Szovjetuniót akarja visszaállítani – így vélekednek sokan Angliában a brit munkáspárt kísérletéről, amellyel meg akarja rendszabályozni az energiaszolgáltatókat.

Azonban Orbán Viktor kormánya még a brit Munkáspárt vezetője által tervezett közműdíj-befagyasztásnál is jóval keményebben lép fel a nyerészkedő energiaszolgáltató cégekkel szemben – írta online véleményrovatában a The Guardian.
guardian-logo1A brit baloldali napilap szemleírója, Neil Clark szerint a jövő tavaszi választásokra tekintettel “természetesen feltehetők kérdések” azzal kapcsolatban, hogy mi is vezérli Orbán Viktort, amikor fellép az energiaszolgáltatókkal szemben. Azonban az a puszta tény, hogy kormánya kész cselekedni, éles kontrasztba állítja a konzervatívok vezette brit kormánykoalíció tehetetlenségét – áll a The Guardian írásában.
A szerző szerint egyes magyar politikusok gúnyolják Orbán populista hozzáállását az energiaügyhöz, ám a magyar kormány politikája könnyebbséget jelent a hétköznapi ember számára. Az energiaárakba beavatkozó kormányzati magatartás is magyarázza a Fidesz kiemelkedő támogatottsági előnyét – írta a brit napilap.

[popup][/popup]