A Moszad volt főnöke szerint Netanjahu veszélyezteti Izrael biztonságát

Írta: MTI/Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle

Meir Dagan, a Moszad volt főnöke szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök politikája veszélybe sodorhatja Izraelt – írta csütörtökön a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

Meir Dagan

Az izraeli hírszerzés volt főnöke egy szerdai rendezvényen adott hangot aggodalmának. A kormányfőt már a múltban is többször élesen bíráló Dagan szerint Netanjahu és a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártot vezető Naftali Bennet veszélyesek Izraelre, mert tönkreteszik az ország kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

„Nem bízom a miniszterelnökben. Ő és Bennet kétnemzetiségű államhoz és katasztrófához vezetnek minket.”- mondta Dagan a tel-avivi múzeum Ariel Saron volt miniszterelnökre emlékező rendezvényén.

A volt Moszad-főnök elsősorban Netanjahu március harmadikára tervezett, Obama ellenkezése ellenére újabb iráni szankciókat sürgető amerikai kongresszusi beszéde miatt bírálta a kormányfő politikáját.

„Netanjahu álláspontja nem fogja megváltoztatni a Nyugat véleményét Irán ügyében, de lépései Amerikával ápolt kapcsolatainkat szélsőséges pontra viszik, és ez elviselhetetlen árat követelhet tőlünk a jövőben” – mondta Dagan.

A volt kémfőnök szerint a miniszterelnök amerikai útjának „semmi köze” sincs ahhoz, hogy elejét vegyék egy rossz iráni megállapodásnak. „Az amerikaiak már ismerik Netanjahu álláspontját, nem gondolom, hogy ha odamegy és felszólal, az megváltoztatja Obama véleményét. Azt se, hogy a kongresszusét”- vélekedett.

Dagan korábban Saron, majd Netanjahu kormánya idején is vezette a Moszadot, és a rendezvényen összehasonlította a két kormányfőt:

„Saronnak voltak vitái Amerikával, de azok soha nem szivárogtak ki a nyilvánosság felé. Diplomáciai ügyességgel folytak. Netanjahu provokál, és a nyilvánosság elé viszi az ügyeket. Saronnak súlyos viszályai voltak Amerikával, de csendben, és ez azok megoldásához vezetett” – mondta Dagan.

[popup][/popup]