A Momentum elfoglalta a helyet, hogy a Mi Hazánk ne éltethesse Horthyt

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Mi Hazánk szélsőjobboldali párt november 16-án, a Bartók Béla úton fáklyás felvonulással emlékezett volna meg Horthy Miklós budapesti belovagolásáról. Ámde…

Horthy szobor a Hazatérés Temploma előtt. Képünk illusztáció (Fotó: MTI, Máthé Zoltán)

„Az idei évben, november 16-án a korábbi évek Horthyt éltető, Mi Hazánk által szervezett fáklyás felvonulásai helyett a Bartók Béla úton ünnepeljük együtt a tolerancia nemzetközi napját egy békés, közös sétával!

A rendőrség tudomásul vette az augusztusban benyújtott területfoglalásunkat. Várni fogjuk minden jó érzésű polgártársunkat, aki elítéli a háborút, aki elítéli a kirekesztést, aki elítéli a gyűlöletet.” – írja Devecseri Mátyás a Momentum újbudai önkormányzati képviselője facebook posztjában.

A képviselő így érvel lépésük mellett:

„Cinikus szózatok a szegények ellen, az elesettek, lecsúszók cserbenhagyása, megbélyegzése. Kövér László félrenézése mellett Horthy-szobor állhat egy parlamenti dolgozószobában. Kirohanások az etnikai kisebbségek ellen. Törvények, rendeletek a szexuális kisebbségek ellen.

Legyenek csak szimbolikus mondások, csendes asszisztálás, vagy jogi erejű cselekedetek, mind társadalmi károkat okoznak. Vannak óriási, tényleges, akut problémáink: a megkeresett forintjaink elértéktelenítése, az elszálló árak, a kibontakozó szociális válság, a legkiszolgáltatottabb emberek lecsúszása, kilátástalansága, a hajléktalanság elharapózása.

Mégis, sőt éppen ezért kell elejét venni a szélsőséges eszmék bármilyen formájú terjesztésének, embercsoportok elleni gyűlöletszításnak, magyar és magyar egymásnak ugrasztásának. Mert jól tudjuk, hogy gazdasági válság idején ezek a gondolatok termékeny talajra hullanak, felerősödik a bűnbakkeresés, felerősödik a gyűlölet.

Újbuda nem kér ebből. Szolidaritás, kiszámíthatóság, erős közösségek. Ezek a Momentum jelszavai, ezekre van most szüksége a kerületnek és az országnak egyaránt. Feladatunk a gyűlölet szítása helyett az empátia, az együttműködés, nehézségeink közös megoldása, egy szolidáris, tenni akaró nemzet építése, kiállás egymásért.”

[popup][/popup]