A mi régiónk nagyon kemény, itt a gyengék nem élnek túl

Írta: Embassy of the State of Israel in Hungary - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek (Jewish Federations of North America) Közgyűlésén tartott beszédének összefoglalója

  1. november 14.

 

 

 

Irán

Biztosítanunk kell, hogy Irán soha ne tehessen szert nukleáris fegyverre. Ez a lényeg és a legfontosabb dolog. A JCPOA, az iráni nukleáris megállapodás nem érte el ezt. Ellenkezőleg. Körülbelül egy évtized múlva Irán képes lesz nagyon rövid idő alatt több száz nukleáris fegyvert előállítani, mivel a megállapodás nem tartalmaz semmiféle korlátozást Irán dúsítási kapacitásának korlátozására. Akár több százezer centrifugájuk lehet, és ezt is tervezik.

Most szeretném megköszönni Trump elnöknek és adminisztrációjának a jelenlegi amerikai-iráni politikát, és szeretnék köszönetet mondani Haley nagykövetnek az ENSZ-ben Izrael számára nyújtott komoly támogatásáért. Azt hiszem, hogy Trump elnök lehetőséget teremtett. Lehetőséget teremtett a megállapodás hibáinak megoldására. Engem nem különösebben érdekel ennek az egyezségnek sorsa, nem érdekel, hogy megmarad vagy megszűnik-e, de a hibáit mindenképpen ki kell javítani – akár úgy hogy módosítják, akár úgy, hogy megszűntetik a felek. Beszéltem a világ vezetőivel, és arra ösztönöztem őket, hogy használják ki ezt a lehetőséget. De miért olyan veszélyes Irán?

Veszélyes a globális hódítást célzó fanatikus ideológiája, növekvő ereje, kendőzetlen agressziója miatt, illetve Izrael elpusztítása iránti leplezetlen elszántsága végett. Irán véres konfliktusokat terjesztett szét a Közel-Keleten, Jemenben, Irakban, Szíriában, Libanonban, és messze nem mi vagyunk az egyetlenek, akik felismerték az iráni fenyegetést e régióra vonatkozólag.

Hiszem, hogy a vezető arab országok, Szaúd-Arábia, az Emirátusok, Egyiptom, és sok arab szomszédunk pontosan úgy látja a dolgokat, mint mi. És szerintem igazuk van. Most Irán arra sző terveket, hogy katonailag is megvesse lábát Szíriában. Állandó légi, földi és tengeri katonai jelenlétet akarnak létrehozni, azzal a kifejezett szándékkal, hogy Szíriát használják kiindulópontként Izrael elpusztítására. Ebbe nem fogunk beleegyezni. Nagyon világosan kijelentettem: Izrael azon fog dolgozni, hogy megakadályozza ezt. És mindannyiunknak együtt kell működnünk ahhoz, hogy megállítsuk Irán agresszióját, világméretű terrorkampányát és a nukleáris fegyverek megszerzésére irányuló törekvéseit. Azt gondolom, ha összefogunk, akkor ezt el fogjuk érni, de mindig is azt mondtam, hogyha kell, egyedül is kiállunk ezért. Irán nem fog nukleáris fegyverekhez jutni. Nem fogja Szíriát Izrael elleni katonai bázisává tenni.

 

Izrael, a Közel-Kelet és a Nemzetközi Közösség

A mi régiónkban, és ez egy nagyon, nagyon kemény szomszédság, a gyengék nem élnek túl. Az erősek túlélik. Körülnézünk, és látjuk, hogy egész nemzeteket törölnek el, tragikusan mészárolják az embereket, ezért erősnek kell lenned.

És alapvetően három erő van, amelyekről mindig gondoskodnunk kell: az első erő, meglepődnének, mivel azt hiszik, hogy katonai erő, és valóban, de ez nagyon drága. Gondoskodunk az izraeli hadseregről, nagyon hálásak vagyunk az Egyesült Államok folyamatos támogatásáért, és nagyon boldog vagyok, hogy aláírtam Obama elnökkel azt a megállapodást, amely egy 10 éves támogatás jelent Izrael számára – 38 milliárd dollár értékben. Ez segít, de higgyék el, katonai költségvetésünk 85%-nak Izraelből kell származnia. És honnan tudjuk ezt megszerezni?

Nos, egy erős gazdaságból, ez a másik erő, amelyet fejlesztünk. És tudják, nagy zsenialitás van a mi népünkben, de túl sokáig láncra volt verve, nem tudott igazán kitörni, mert nagyon szabályozott gazdaságunk volt. Ezért nagyon keményen dolgoztam az elmúlt 20 évben, hogy felszabadítsuk, liberalizáljuk gazdaságunkat, és ez óriási, hatalmas gazdasági sikerhez vezetett.

Most térjünk rá katonai és hírszerzési képességeinkre, amely utóbbira minden nemzetnek szüksége van, hiszen Izrael több tucat országban ennél is több terrortámadást akadályozott meg. Mi megosztjuk ezeket az információkat a barátainkkal és sok olyan országgal is, amelyek nem a barátaink, de szeretnénk megakadályozni a barcelonaihoz, a párizsihoz, vagy más Önök által vagy általunk is látott támadásokhoz hasonló eseteket. Tehát a nemzetek partnerséget keresnek velünk, az információ vagy a technológia miatt. Több tejet akarnak a teheneknek; találják ki, melyik tehénnek van a legtöbb teje? Ez egy izraeli tehén. Önök tudják. Vagy mások energiát, napenergiát, vagy tiszta vizet akarnak, vagy cseresznye paradicsomot akarnak, vagy bármit, amit el tudnak képzelni, önvezető járműveket.

Izrael komoly képességekkel rendelkezik a technológia és a biztonság területén, és ezeket ötvözzük a célból, hogy példátlan diplomáciai virágzást érjünk el. Jelenleg van diplomáciai hatalmunk, mert sok ország, sok-sok ország szerte a világon jön Izraelbe, valójában néhányan közülük sorban állnak. Afrikában egy éven belül kétszer jártam, Latin-Amerikában is voltam, úgy értem ez hihetetlen, de én … el tudják képzelni? Én vagyok az első izraeli miniszterelnök, aki 70 év alatt meglátogatott egy, az Egyesült Államoktól délre fekvő országot a nyugati féltekén. Ez óriási változás, és ha már itt tartunk, gratulálnunk kell Mexikónak. Mexikó éppen most döntött úgy, hogy 10 Izrael-ellenes állásfoglalás ellen szavaz az ENSZ-ben, és azt hiszem, megérdemlik az Önök tapsát, és a mi köszönetünket. Ez fontos. És ez más országokban is megtörténik. Ez a 3 hatalom – gazdasági, katonai és diplomáciai erőnk komoly jelenlétét biztosít hazánk számára és nagyszerű képességeket ahhoz, hogy megvédjük magunkat, de mindannyian egy másik erőn nyugszanak – a mi lelki, spirituális erőnkön. Erőnk, mint élénk demokrácia, mint társadalom, örökségünkre támaszkodik, de mindig a jövőt fürkészi. Az erőnk az, amely a legnagyobb esélyeket teremti a béke számára. Mert nem a gyengékkel, hanem az erősekkel kötünk békét. És Irán fenyegetése egy jó dolgot elért. Minden eddiginél közelebb hozott minket egymáshoz szomszédainkkal, új lehetőségeket teremtve a békére, és úgy gondolom, hogy a jövőben erről még többet fognak hallani.

Büszke Izraelre

Nos, én vagyok a legbüszkébb a zsidó nép újjászületésére a zsidó szuverenitás újjászületésén keresztül. Ne feledjék, hogy a zsidók évezredeken keresztül vándoroltak a világban. Hajléktalanok voltunk, hangtalanok voltunk, védtelenek voltunk. És ma a zsidó nép visszatért ősi hazájába, és ma Izrael önmagában képes megvédeni magát minden fenyegetéssel szemben. Ma van hangunk, és újra fel kell emelni ezt a hangot. Büszke vagyok arra is, hogy Izrael nyílt társadalom, szabad társadalom, a liberális demokrácia szigete a zsarnokság tengerében. Nálunk szólásszabadság van, szabad sajtó, kisebbségi, LGBT jogok, minden. A Legfelsőbb Bíróság egyik bírája arab, van egy drúz miniszterünk, akit én neveztem ki kormányomba, vannak női tábornokaink, a Knesszetnek pedig homoszexuális tagjai. Ez az, ahogy egy élénk és sokszínű társadalom kinéz. Büszke vagyok arra, hogy olyan nyitott gazdaságot teremtettünk, amely, ahogy mondtam, felszabadította népünk leleményességét, innovációs képességünket. Büszke vagyok arra, hogy Izrael több ezer szíriai civilen segített, akik megsérültek a rettenetes háborúban. Most láttam a pusztítás képeit Iránban és Irakban ezen a héten történt földrengés után. És láttam ezeket a szívszorító képeket férfiakról, nőkről és gyerekekről, akiket a törmelék maga alá temetett. Szóval büszkén jelentem be ma este, hogy néhány órával ezelőtt azt az utasítást adtam, hogy felajánljuk a Vöröskereszt orvosi segítségét a katasztrófa iraki és iráni áldozatainak. Jól hallottak. Sokszor mondtam, hogy nincs vitánk Irán népével, a problémánk csak a zsarnoki rezsimmel van, amely túszként fogva tartja őket, és az elpusztításunkkal fenyeget. De az emberségünk nagyobb, mint az ő gyűlöletük. Izrael továbbra is világosság a nemzetek számára, és ez az, amire büszke vagyok. És mindannyian büszkék lehetnek Izrael erkölcsére és Izrael erejére.

 

Imádkozási megállapodások a Nyugati Falnál

Először is nagyon szívesen fogadjuk Önöket. Izrael az összes zsidó otthona, és ennek így kell maradnia. Elvállaltam az imádkozási megállapodások kérdésének megoldását a Nyugati Fallal kapcsolatban, mert határozottan hiszem, hogy minden zsidó számára kivétel nélkül biztosítani kell, hogy otthon érezhesse magát Izraelben. Most nem kellett foglalkoznom ezzel. Hagyhattam volna ezt a kérdést a bíróságokra, a Knesszetre, de ez számomra személyesen is életbevágóan fontos. Amit a kormány júniusban befagyasztott, csak a Nyugati fallal kapcsolatos terv ideológiailag legérzékenyebb elemei voltak. Ezek visszatartották a gyakorlati elemeket is. Ahogyan azt sokan Önök közül tudják, a Nyugati Falnál, a Kotelnél, több mint húsz éve létezik pluralista imahely. A 2016-os döntés nem egy új imahely létrehozása, hanem a meglévő tér javítása volt. Az építéssel haladunk előre, hogy ez megvalósuljon. És remélem – és arra törekszem, hogy megbizonyosodjam róla –, hogy ez megtörténik, és hogy a következő Közgyűlés előtt már Önök is láthatják a felújított imahelyet. Arra törekszem, hogy más kérdésekre is megoldásokat találjak. És itt van az a dolog, ami engem vezet: ez igaz Ben Gurion idejétől, aki Izrael első miniszterelnökeként szembesült ezzel a dilemmával, hogy hogyan kell kezelni az államon belüli ellentétes nézeteket. Vallás és az állam. És az, amit akkor mondott, az az, amit alapvetően az őt követő miniszterelnökök és én is tettem, és ez vezetett az átalakításkor is. Ez az elv: a vallási status quo kérdéseit mindig fejlődés és nem forradalom következtében oldották meg. Tehát a nézeteltérések ellenére, annak ellenére, hogy sok oly sokszor hamisan állították be és olykor becsmérlő megjegyzéseket is kapott kormányom és jómagam, továbbra is elkötelezett vagyok az előrelépés mellett. Hiszem, hogy a zsidó nép egy család; hiszem, hogy Izrael minden zsidó lakóhelye, és hogy minden zsidónak hozzáférést és imádkozási lehetőséget kell biztosítani Kotelnél.

[popup][/popup]