A Mazsihisz vezetőségének állásfoglalása

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Az elmúlt hetekben éles hangulatkeltés zajlott a sajtóban és a közösségi médiában a Mazsihisz ellen.

Az események mögött vélhetően szerepet játszottak a szervezet járvány miatti gazdasági megszorító intézkedései.

Szerepet játszott a Mazsihisz vallási és politikai irányultsága, az éles verseny az EMIH-hel és az ezzel kapcsolatos belső viták.

Tényezőként kell számolni a Mazsihisz által ellátott zsidó érdekképviseletet destabilizálni szándékozó törekvésekkel, melyek mögött a jelenlegi vezetés belső ellenzéke, külső riválisa, és olyan kormányközeli erők is szerepet játszhattak, amelyek a Mazsihisz helyett a politikailag kezelhetőbb EMIH-et szeretnék első helyen látni a kormány partnereként.

A Mazsihisz az elmúlt hetek eseményei után az alábbi nyilatkozatot bocsátotta ki.

*

“A MAZSIHISZ Vezetősége elítél minden olyan törekvést, amely a valós párbeszéd és értékteremtő munka helyett a közösségi médiában és a hazai sajtóban jelentet meg alaptalan, rágalmazó, uszító, esetenként alpári stílusú tartalmakat. Hiszünk benne, hogy a hazug, megfélemlítő állításoknak a közbeszédben nincs helye.

A MAZSIHISZ vezetése megteszi a szükséges jogi lépéseket, megvizsgálja továbbá, van-e érintett munkavállaló a lejárató kampányok mögött. A Vezetőség ezzel kapcsolatban utasította a munkáltatói jogokat gyakorló ügyvezetőt belső vizsgálat lefolytatására.

A magyarországi neológ mozgalom több mint 150 éves tradíciója szerint a szervezetet a mindenkori választott világi vezetők képviselik. A MAZSIHISZ Vezetősége megerősíti ezt a hagyományt és kinyilvánítja, hogy ezen a jövőben sem kíván változtatni.

A MAZSIHISZ vezető tisztségviselői a Szövetség elnöke, két alelnöke és az ügyvezető igazgató. E tisztségviselőket a szervezet legfőbb döntéshozatali testülete, a 120 tagú Közgyűlés titkos választáson, demokratikusan szavazza meg, mint ahogy a szervezet működését felügyelő 15 tagú vezetőséget is. A vezetők legitimitása kétségbevonhatatlan, azt az általános és titkos szavazás során nyert felhatalmazásuk adja meg. A hatályos alapszabály szerint a Vezetőségbe a választott tagok mellé a rabbik két főt delegálnak maguk közül.

A zsidó közösség többsége a jövő építését, a magyar zsidó hagyományok ápolását, az elkötelezett érdekképviseletet várja el a MAZSIHISZ-től. A Vezetőség felhívja a figyelmet a 2017. évi decemberi Közgyűlésének mind a mai napig érvényes stratégiai iránymutatásaira: a változó világra nyitott zsidóság tartalmi megvalósítására, arra, hogy a neológia vallási sokszínűségét elismerve, vallási aktivitásával a magyarországi zsidóság széles rétegeit kívánja elérni, s a közéletben a szuverén, öntudatos zsidó közösség megteremtésére törekszik.

A MAZSIHISZ Vezetősége megerősíti, hogy a közgyűlési határozatokat betartva, a kormánnyal konstruktívan együttműködve kívánja ellátni feladatait. Az együttműködés keretében többek között az átadás előtt álló Rumbach utcai zsinagóga új közösségi és kulturális térként fog működni, a Szeretetkórház pedig teljes körű rekonstrukción esik át és a jövőben korszerű Geriátriai Központként segíti a rászorultakat. A Vezetőség  különösen fontosnak tartja, hogy a második generációs holokauszt túlélők szociális problémáira a magyar kormánnyal együttműködésben alakítsa ki ellátó rendszerét. Ezt a stratégiai célt szolgálja a holokauszt túlélők ellátásában egyedülálló tapasztalatokat szerzett MAZS Alapítvány alapítói jogainak átvétele az amerikai JOINT-tól, új szintre emelve a közösséget segítő szociális hálót.

A MAZSIHISZ Vezetősége elszánt, hogy a legutóbbi időkben mesterségesen gerjesztett negatív hangulat és valótlan állítások helyett a valós stratégiai célokra, végső soron a honi zsidóság felemelkedésére koncentráljon. Ehhez várja a közösség támogatását, a magyar kormány együttműködését.”

[popup][/popup]