A Mazsihisz várja Gulyás Gergely minisztert a józsefvárosi emlékhely ügyében

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Mazsihisz vezetősége és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elöljárósága az alábbi közleményt közös határozatban fogadta el annak érdekében, hogy megoldódjon a józsefvárosi pályaudvar helyén tervezett holokauszt emlékhely ügye. 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége üdvözli Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti nyilatkozatát, miszerint a magyar kormány számára fontos a holokauszt emlékezete. A magyarországi deportálások 75. évfordulóján ez a zsidó közösség felé egyértelmű jelzés Magyarország kormányától.

A Mazsihisz a holokauszt hiteles emlékezete érdekében a magyar kormánnyal továbbra is párbeszédre törekszik. Szövetségünk ismételten felajánlja segítségét, hogy megoldódjon a józsefvárosi intézmény elhúzódó ügye. A Mazsihisz abban érdekelt, hogy olyan nemzetközileg elismert, hiteles, az őszinte szembenézést szolgáló emlékhely jöjjön létre a Józsefvárosi pályaudvar helyén, amely összhangban van a magyar zsidóság emlékezetével.

A józsefvárosi projekt hazai és nemzetközi megítélésén leginkább a magyar kormány és a Mazsihisz közvetlen párbeszéde segíthet.

A nézeteltérések tisztázása érdekében a Mazsihisz tisztelettel meghívja Gulyás Gergely minisztert, hogy látogasson el a szervezet Síp utcai központjába, egyúttal tekintse meg a 100 éves Zsidó Múzeumot, a budapesti gettóról szóló történeti kiállítást, és a kormány támogatásával hamarosan teljes pompájában megújuló Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát.

Mint ismeretes, az április 4-i kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy Sorsok házával kapcsolatos kérdésre válaszolva egyebek közt azt mondta:

A nyilvánosság előtt látható előrelépés nincsen. Többször elmondtuk, utoljára a miniszterelnök mondta el a Parlamentben, hogy van Magyarországon egy Holokauszt Múzeum, mi pedig azt szerettük volna, és ma is azt szeretnénk, hogy a holokauszt magyarországi gyermek áldozatainak is legyen emlékhelye. Ha ezt nem lehet békében, és az ország mocskolása nélkül megvalósítani, akkor semmihez sem ragaszkodunk, továbbra sem ezt szeretnénk, de akkor fogjuk csak megnyitni a múzeumot, ha békességet lehet e körül teremteni. Nekem nagyon lesújtó véleményem van az egyes szervezeteknek az ehhez való hozzáállásáról, de ez nem változtat azon, hogy a magyar kormány az ország egészéért visel felelősséget.

A kancelláriaminiszter nem részletezte, konkrétan mit ért az “ország mocskolásán” és mely szervezetek hozzáállásáról van “lesújtó véleménye”.

A Mazsihisz – mint a meghívás szövegéből kiolvasható – nem vette magára a nyilatkozat negatív kitételeit, sőt igyekezett azt pozitív üzenetként, a párbeszéd  szándékának kinyilvánításaként  értékelni.

Köves Slomó viszont egyértelműen a Mazsihiszre tett célzásként értékelte Gulyás szavait:

“Én csak arra tudok gondolni, hogy a tavalyi év végén a Mazsihisz világi vezetője látogatást tett Izraelben, és Knesszet tagoknak a valóságot elferdítő, sőt azzal ellentétes tájékoztatást adott a leendő múzeummal kapcsolatban, felelőtlenül, sok kárt okozva ezzel mindenekelőtt az áldozatok méltóságának. Erről a szomorú tényről személyesen volt alkalmam meggyőződni.”

Címkék:Gulyás Gergely, Mazsihisz

[popup][/popup]